Jaarverslag 2015 online te lezen

In mei bracht Amnesty haar jaarverslag over het jaar 2015 uit. Hierin rapporteren we over de voortgang van ons werk ten opzichte van onze doelen.

Zo kun je in ons Jaarverslag 2015 lezen dat…

  • De Nigeriaanse dochteronderneming van Shell na een schikking 55 miljoen Britse pond (70 miljoen euro) moest betalen voor olielekkages in het Bodo-gebied in Nigeria. Het is een belangrijke overwinning voor de lokale bevolking, die zwaar getroffen is door de vervuiling van water en landbouwgrond.
  • Tun Aung (Myanmar) op 19 januari 2015 vrijkwam. Hij werd in 2012 opgepakt toen hij een menigte tot kalmte probeerde te manen tijdens een gewelddadige confrontatie tussen boeddhisten en Rohingya. Na zijn vrijlating schreef hij: ‘Brieven van Amnesty-aanhangers waren de eerste lichtstraal in mijn donkere dagen.’
  • Een Mexicaanse rechter Claudia Medina vrijsprak. Tweeënhalf jaar eerder was de 43-jarige huisvrouw door mariniers uit haar huis gehaald en gemarteld. Ze was gedwongen een verklaring te tekenen die ze niet mocht lezen. Daarmee ‘bekende’ ze dat ze lid zou zijn van een criminele bende. Nu is de aanklacht ingetrokken. Eerder liet Medina Amnesty weten: ‘Ik strijd al twee jaar voor gerechtigheid. Ik weet dat ik die ooit zal krijgen, omdat ik duizenden geweldige mensen zoals jullie aan mijn zijde heb. Duizendmaal dank.’
  • Meer dan achttienduizend vrijwilligers meededen aan onze collecte, zij hebben bijna 1,6 miljoen euro opgehaald.
  • Een paar dagen nadat duizenden mensen via Facebook en Twitter in actie kwamen voor de terdoodveroordeelde Moses Akatugba, kreeg hij op 28 mei gratie. Tijdens de Schrijfmarathon van 10 december 2014 kwamen tienduizenden mensen wereldwijd ook al voor Akatugba in actie. In 2005 werd de toen 16-jarige scholier gearresteerd op verdenking van het stelen van drie telefoons en wat geld. Hij werd zwaar gemarteld om hem tot een ‘bekentenis’ te dwingen. Deze bekentenis was de enige basis voor zijn ter dood veroordeling.

Lees dit en nog veel meer in ons Jaarverslag 2015