De Israëlische nederzetting Kfar Adumim in door Israël bezet Palestijns gebied is een populaire toeristische bestemming.
© Amnesty International

Israël mag de Palestijnen het coronavaccin niet ontzeggen

De regering van Israël moet stoppen met het negeren van haar internationale verplichting als bezettingsmacht en ervoor zorgen dat coronavaccins ook verstrekt worden aan Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Op 23 december 2020 begon het ministerie van Gezondheid met de distributie van coronavaccins. Israël wordt geprezen omdat het land al een tiende van de bevolking een eerste vaccinatie heeft toegediend en daarmee tot nu toe de hoogste vaccinatiegraad heeft in verhouding tot zijn bevolkingsomvang. Het vaccinatieplan heeft tot dusverre alleen betrekking op Israëlische burgers en Israëlische kolonisten die op de Westelijke Jordaanoever wonen en Palestijnse inwoners van Jeruzalem. Het heeft echter geen betrekking op de bijna 5 miljoen Palestijnen die op de bezette Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook wonen.

‘Israëliërs belangrijker dan Palestijnen’

‘Miljoenen Palestijnen in de door Israël bezette gebieden krijgen geen vaccin of moeten daar langer op wachten. Dit illustreert dat de regering het leven van Israëliërs belangrijker acht dan dat van Palestijnen,’ zegt Saleh Higazi van Amnesty International. ‘De Israëlische autoriteiten moeten ervoor zorgen dat vaccins in gelijke mate worden verstrekt aan de Palestijnen die onder hun controle staan om zo te voldoen aan hun verplichtingen onder het internationaal recht. Israëls COVID-19-vaccinatieprogramma geeft de institutionele discriminatie aan van de regering ten opzichte van de Palestijnen.’

Internationale verplichting

Artikel 56 van de Vierde Verdrag van Genève verplicht Israël hiertoe: ‘De bezettende mogendheid is verplicht met alle haar ten dienste staande middelen, met medewerking van de nationale en plaatselijke autoriteiten, de ziekeninrichtingen en de geneeskundige diensten in stand te houden, alsmede de volksgezondheid en de algemene hygiëne in het bezette gebied te verzekeren, in het bijzonder door de invoering en toepassing van prophylactische en preventieve maatregelen welke noodzakelijk zijn om de verbreiding van besmettelijke ziekten en van epidemieën te bestrijden.’

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie waren op 3 januari 2021 159.034 Palestijnen in de bezette gebieden en Oost-Jeruzalem besmet met het coronavirus en waren er 1.600 Palestijnen aan overleden.

 

Lees hier het volledige Engelse nieuwsbericht.

Meer over dit onderwerp