In Iran is Nazanin Zaghari-Ratcliffe opnieuw veroordeeld
© Free Nazanin

Iran: Nazanin Zaghari-Ratcliffe tijdelijk vrij

Iran: Nazanin Zaghari-Ratcliffe tijdelijk vrij

De Brits-Iraanse hulpmedewerker Nazanin Zaghari-Ratcliffe is voor twee weken uit de Iraanse gevangenis vrijgelaten. Haar tijdelijke verlof heeft te maken met het coronavirus en de angst dat Zaghari-Ratcliffe mogelijk ook besmet is. Iran heeft de afgelopen dagen tienduizenden gevangenen vrijgelaten.

Zo’n 85.000 gevangenen mogen in Iran tijdelijk de gevangenis verlaten uit angst dat het coronavirus in de overbevolkte gevangenissen om zich heen gaat grijpen. Onder hen bevinden zich veel criminelen, maar ook gewetensgevangenen zoals Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Zaghari-Ratcliffe werd in 2016 tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor ‘samenzwering om het Iraanse regie omver te werpen’. Ze werd aanvankelijk gevangengezet samen met haar dochtertje. Haar man woont in Engeland. De gezondheid van Zaghari-Ratcliffe zou in de Evin-gevangenis achteruit zijn gegaan.

Vrij met enkelband

Nazanin Zaghari-Ratcliffe verblijft de komende twee weken bij haar ouders en draagt volgens berichten een enkelband. Ze mag zich niet verder dan 300 meter van haar ouderlijk huis begeven. ‘Het is nu prioriteit dat Nazanin de medische hulp krijgt die ze nodig heeft en een coronatest ondergaat,’ zegt Kate Allen, directeur van Amnesty Verenigd Koninkrijk. ‘Naast de zorgen om haar gezondheid moeten we niet vergeten waar het hier werkelijk om gaat: Nazanin is een gewetensgevangene, veroordeeld na een oneerlijke rechtszaak en had nooit gevangengezet mogen worden.’

Laat Nazanin Zaghari-Ratcliffe naar huis gaan

Amnesty International roept de autoriteiten van Iran op een einde te maken aan de gevangenschap van Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Zodra haar gezondheid en de reisbeperkingen als gevolg van het coronavirus het toelaten, moet zij zo spoedig mogelijk terugkeren naar haar gezin in het Verenigd Koninkrijk.