Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anoosheh Ashoori komen aan in Groot-Brittannië
© POOL/AFP via Getty Images

Iran: Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anoosheh Ashoori vrijgelaten

De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe en Anoosheh Ashoori zijn vrijgelaten uit een Iraanse gevangenis. Ze staan op het punt het land te verlaten en naar het Verenigd Koninkrijk en hun families te vliegen. De twee zaten jaren gevangen in Iran.

‘De vrijlating is geweldig nieuws, maar het komt geen moment te vroeg’, zegt Sacha Deshmukh van Amnesty International UK. Nazanin en Anousheh hadden überhaupt nooit gevangengezet mogen worden. Ze werden vastgezet op basis van verzonnen aanklachten op het gebied van nationale veiligheid, wat een bekende tactiek is in Iran.

Slachtoffers van diplomatiek spel

Het is duidelijk dat dfe twee gevangengenomen Britten de inzet waren van een politiek spel van de Iraanse autoriteiten. De autoriteiten handelden berekenend en wreed door hun gevangenschap maximaal diplomatiek uit te buiten. Het is al jarenlang duidelijk dat de Iraanse autoriteiten buitenlandse burgers tot doelwit maken en hen aanklagen op basis van vage nationale veiligheidsaanklachten om diplomatieke druk uit te oefenen.

De Britse staatsburgers Morad Tahbaz en Mehran Raoof zitten onder vergelijkbare omstandigheden vast in Iraanse gevangenissen.

Achtergrond

Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd op 3 april 2016 op de luchthaven Imam Khomeini in Teheran gearresteerd toen ze op het punt stond naar het Verenigd Koninkrijk terug te keren na een vakantie met haar gezin. Ze werd vervolgens meer dan 8 maanden in eenzame opsluiting vastgehouden. In die periode werd ze tijdens een uiterst oneerlijk proces op grond van verzonnen aanklachten in verband met de nationale veiligheid veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. In 2017 werd een tweede rechtszaak tegen haar geopend, die later werd uitgesteld. In maart 2020 werd ze in verband met de coronapandemie vrijgelaten uit de Evin-gevangenis in Teheran en moest ze een enkelband dragen.

 

Lees meer over Nazanin Zaghari-Ratcliffe. 

 

 

Meer over dit onderwerp