Iran veroordeelt mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi opnieuw
© private

Iran, laat mensenrechtenactivist Mohammadi vrij en geef haar niet 80 zweepslagen

Iran, laat mensenrechtenactivist Mohammadi vrij en geef haar niet 80 zweepslagen

De prominente mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi is op 16 november 2021 opnieuw gearresteerd tijdens het bijwonen van een herdenkingsbijeenkomst voor Ebrahim Ketabdar, een door de veiligheidstroepen in 2019 gedode demonstrant. Zij kan tachtig zweepslagen krijgen.

‘Narges Mohammadi is een gewetensgevangene die uitsluitend vervolgd wordt vanwege haar vreedzame mensenrechtenwerk’, zegt Heba Morayef van Amnesty International. ‘Amnesty International roept de Iraanse autoriteiten op om haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ook moet haar onterechte vonnis worden vernietigd en moeten de autoriteiten ervoor zorgen dat ze wordt beschermd tegen alle vormen van marteling en andere vormen van mishandeling, waaronder zweepslagen.’

Amnesty International dringt er bij de internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Naties en de Europese Unie, op aan om zich uit te spreken over Mohammadi’s zaak en de wijdverbreide repressie van Iraanse mensenrechtenverdedigers voor het voetlicht te brengen.

Harteloze daad

De arrestatie van een mensenrechtenverdediger op deze tweede verjaardag van de massale protesten van november 2019 is een harteloze daad. Narges Mohammadi is alleen maar opgepakt omdat zij de autoriteiten opriep de waarheid te vertellen en gerechtigheid te bieden aan de slachtoffers van de veiligheidsdiensten bij die massaprotesten. Honderden mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord door Iraanse veiligheidstroepen om de opstand neer te slaan. Ook laat deze arrestatie opnieuw zien dat straffeloosheid in Iran voortduurt.

Bruut geweld tegen demonstranten

In november 2019 gingen Iraniërs massaal de straat op toen bekend werd dat de benzineprijs fors zou stijgen. De politie trad keihard op tegen de demonstranten. Zeker 304 mensen werden gedood, ten minste zevenduizend mensen werden gearresteerd. De meeste doden kwamen om door een schot in het hoofd of in de borst. Dit wijst erop dat de veiligheidstroepen bewust mensen doodschoten. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal doden veel hoger, maar dat zal mogelijk nooit bekend worden.

Achtergrond

Narges Mohammadi is de vice-president van het Centrum voor Mensenrechtenverdedigers in Iran en zette zich in voor afschaffing van de doodstraf. Na de landelijke protesten van november 2019 en de onwettige moord op honderden demonstranten, steunde Narges Mohammadi de nabestaanden die op zoek waren naar de waarheid en gerechtigheid voor de moorden op hun dierbaren.

In mei 2021 werd Narges Mohammadi veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf, 80 zweepslagen en twee boetes onder meer vanwege ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem’. Vier maanden later, in september, ontving Narges Mohammadi een dagvaarding om deze straf uit te zitten, maar ze reageerde niet omdat ze de veroordeling onterecht vond.

Mohammadi zat al eerder gevangen. Ze was in 2016 tot 16 jaar cel veroordeeld nadat ze actievoerde tegen de doodstraf. Amnesty voerde intensief actie voor haar vrijlating. In oktober 2020 kwam ze vervroegd vrij tot ze in november 2021 weer werd opgepakt.

Zweepslagen zoals die in Iran worden gegeven, zijn een vorm van marteling en dus een misdrijf volgens internationaal recht en verboden op grond van artikel 7 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke rechten (IVBPR), waarbij Iran partij is.

Teken hier de petitie voor de vrijlating van Narges Mohammadi.

Lees het artikel over Narges Mohammadi in ons mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd.