Nazanin Zaghari-Ratcliffe
© © Private

Iran: Brits-Iraanse vrouw in hongerstaking

In Iran is Nazanin Zaghari-Ratcliffe in hongerstaking gegaan. De gevangen Brits-Iraanse moeder hoopt op die manier medische zorg af te dwingen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe schreef samen met mensenrechtenactivist Narges Mohammadi een brief waarin ze aankondigden om drie dagen in hongerstaking te gaan. Als niet aan de wensen van de vrouwen tegemoet wordt gekomen, zullen zij de termijn verlengen.

Gewetensgevangenen

Zaghari-Ratcliffe zit vast op beschuldiging van spionage. Mohammadi zit een 16-jarige gevangenisstraf uit omdat ze actievoerde tegen de doodstraf, die in Iran nog wordt opgelegd.

Vijf jaar cel

In het voorjaar van 2016 bezocht Nazanin Zaghari-Ratcliffe haar ouders in Iran, samen met haar dochtertje. Hoewel ze al vaker op bezoek was geweest, werd ze deze keer op het vliegveld gearresteerd. Ze werd tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld na valse beschuldigingen van ‘lidmaatschap van een illegale groep’. Vermoedelijk hangt die aanklacht samen met haar werk voor de goededoelenorganisatie Thomson Reuters Foundation. Er is geen enkele aanwijzing dat ze iets heeft misdaan en haar werk was volkomen legaal.

Medische zorg

‘Het is schokkend en onvergeeflijk dat de Iraanse autoriteiten gewetensgevangenen dwingen zichzelf uit te hongeren uit protest tegen de penibele positie waarin ze verkeren’, zegt Ellie Kennedy van Amnesty International. Nazanin en Narges zouden onmiddellijk volledige medische zorg moeten krijgen.’