Homofobie in Indonesië
© Felix Masi/Demotix

Indonesië: stop aanvallen op LHBTI’ers

Indonesië: stop aanvallen op LHBTI’ers

Autoriteiten in Indonesië hebben het steeds vaker gemunt op mensen van wie men denkt dat zij een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Ze misbruiken wetten die rondhangen of openbare overlast verbieden om LHBTI’ers lastig te vallen en te arresteren.

‘Deze nieuwe campagne tegen LHBTI’ers moet stoppen,’ zegt Usman Hamid van Amnesty Indonesië. ‘Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht worden beschermd door internationaal recht en er kan geen reden zijn voor deze hatelijke aanvallen. Criminalisering van homoseksualiteit is discriminerend en schendt het recht op het privé- en op het gezinsleven, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering en vereniging. De Indonesische regering moet alle wetten intrekken die specifieke genderidentiteiten en -uitingen strafbaar stellen.’

‘Immorele handelingen’

Op 10 januari 2020 vroeg de burgemeester van Depok, Mohammad Idris, de gemeentelijke politie Satpol PP om huurwoningen te ontruimen om ‘immorele’ handelingen tegen te gaan. Hij bestempelde zijn campagne als een ‘preventie tegen de verspreiding van LHBTI’ers’ over zijn stad. Idris zei dat hij de oproep deed naar aanleiding van wereldwijde media-interesse voor de zaak van Reynhard Sinaga. Deze Indonesiër werd eerder deze maand in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld voor herhaaldelijk seksueel misbruik.

Achtergrond

De afgelopen jaren hebben LHBTI-gemeenschappen in Indonesië te maken met steeds harder optreden van de autoriteiten. In november 2018 arresteerde Satpol PP in Padang, West-Sumatra, tien vrouwen die werden beschuldigd van relaties met iemand van hetzelfde geslacht nadat een van hen een foto op Facebook had gepost waarop zij een andere vrouw kust.

In de provincie Lampung arresteerde de lokale Satpol PP drie mensen van wie ze dachten dat ze transgendervrouwen waren. De actie vond plaats om ‘veiligheid te bieden en de openbare orde te handhaven.’

In oktober 2018 arresteerde de West-Javaanse politie twee mannen omdat zij een Facebookgroep beheerden met de naam “Facebook Gay Bandung Indonesia”.