In Indonesië kwam Saiful Mahdi, een universitair docent die werd veroordeeld vanwege smaad voor een WhatsApp-bericht, op 13 oktober 2021 vrij bij een presidentieel pardon.

Indonesië laat man vrij die werd veroordeeld wegens ‘smaad’

In Indonesië kwam Saiful Mahdi, een universitair docent die werd veroordeeld vanwege smaad voor een WhatsApp-bericht, op 13 oktober 2021 vrij door een presidentieel pardon. Hij werd alleen maar gevangengezet voor het vreedzaam uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Saiful Mahdi werd op 21 april 2021 veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf en een geldboete op grond van de Wet op elektronische informatie en transacties die iedere vorm van smaad op social media strafbaar stelt. Zijn beroep werd door het Hooggerechtshof afgewezen waardoor Mahdi naar de gevangenis moest.

Amnestie

Na maanden van internationale en binnenlandse druk besloot de Indonesische president op 12 oktober 2021 om amnestie te verlenen. Saiful Mahdi mocht de volgende dag de gevangenis van Banda Atjeh verlaten. Met deze amnestie zijn ook alle aanklachten tegen Mahdi ingetrokken. Bovendien krijgt hij de boete van zo’n 600 euro terug.

Herziening Wet op elektronische informatie en transacties nodig

De zaak van Saiful Mahdi onderstreept het belang om de Wet op elektronische informatie en transacties te herzien, aangezien deze de vrijheid van meningsuiting strafbaar stelt. Volgens de gegevens van Amnesty Indonesië neemt het aantal mensen dat is veroordeeld op grond van deze wet elk jaar toe. In 2019 werden er 24 strafzaken gevoerd op basis van de wet, in 2020 steeg het aantal tot 84 zaken. De eerste vier maanden van 2021 werden 18 mensen op basis van de Wet op elektronische informatie en transacties vervolgd.

 

Meer over dit onderwerp