De Deense Jehova's getuige Dennis Christensen is in Rusland vrijgelaten
© Mladen Antonov/AFP/Getty Images

In Rusland is Jehova’s Getuige Christensen vrijgelaten

Amnesty International is blij dat in Rusland de uit Denemarken afkomstige Jehova’s Getuige Dennis Christensen is vrijgelaten. Hij werd in 2019 voor 6 jaar naar een strafkamp gestuurd. Op 23 juni 2020 besloot een rechtbank dat Dennis Christensen moest worden vrijgelaten, maar dat gebeurde niet.

Na zijn vrijlating bracht de Russische migratiedienst Christensen naar Moskou om te worden uitgezet. Op 25 mei 2022 kwam hij samen met zijn vrouw Irina aan in Denemarken. Amnesty voerde actie voor Christensens vrijlating.

Verband met ‘extremistische organisatie’

Christensen werd ervan beschuldigd dat hij activiteiten organiseerde die verband hielden met een ‘extremistische organisatie’. Jehova’s Getuigen worden in Rusland al sinds 2009 lastiggevallen en vervolgd op basis van contraterrorisme-wetgeving. De rechtbank in Christensens zaak verwees naar eerdere uitspraken, waarin werd geoordeeld dat Jehova’s Getuigen-organisaties de wet op contraterrorisme hadden overtreden. Om die reden werden de organisaties als extremistisch bestempeld.

Er zijn naar schatting 175.000 Jehova’s Getuigen in Rusland, van wie tientallen in de gevangenis zitten of huisarrest hebben gekregen. Amnesty roept de Russische autoriteiten op de antiterrorismewetgeving te herzien en te garanderen dat deze niet wordt gebruikt om critici van de regering en mensen met andere opvattingen de mond te snoeren.

Meer over dit onderwerp