Een Russische rechtbank heeft activist en mensenrechtenverdediger Andrei Pivovarov veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf op grond van de onderdrukkende wet op de ‘ongewenste organisaties’.
© Private archive

In Rusland is activist Pivovarov veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf

In Rusland is activist Pivovarov veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf

 

Een Russische rechtbank heeft activist en mensenrechtenverdediger Andrei Pivovarov veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf op grond van de onderdrukkende wet op de ‘ongewenste organisaties’.

‘De onrechtvaardige vervolging van Andrei Pivovarov maakt deel uit van een campagne van de Russische autoriteiten om het Wetboek van Strafrecht te gebruiken tegen iedereen die zijn recht op vrijheid van meningsuiting durft uit te oefenen’, zegt Marie Struthers van Amnesty International. ‘Zowel het vonnis als het wetsartikel op basis waarvan hij is veroordeeld, zijn beschamend.’

Wet op ‘ongewenste organisaties’

Amnesty International roept de Russische autoriteiten op Andrei Pivovarov onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. De autoriteiten moeten ook dringend de wet op de ‘ongewenste organisaties’ intrekken en ervoor zorgen dat mensen hun recht op vereniging kunnen uitoefenen zonder angst voor represailles. Deze wet is duidelijk niet gericht op criminele activiteiten, maar op het onderdrukken van elke vorm van kritiek op de overheid.

Andrei Pivovarov zei in zijn slotverklaring voor de rechtbank op 11 juli 2022: ‘En zelfs als degenen die voor de toekomst staan ​​nu worden vertrapt en gevangengezet, weet ik dat de vooruitgang niet kan worden gestopt. Veranderingen ten goede zijn onvermijdelijk, en ze zijn niet ver weg. Tot ziens in ons nieuwe, begeerlijke en open Rusland. We gaan het redden!’

Achtergrond

Op 15 juli veroordeelde een rechtbank Andrei Pivovarov, het voormalige hoofd van de inmiddels ontbonden beweging Otkrytaya Rossiya (Open Rusland) dat is opgericht door Kremlin-criticus Mikhail Chodorkovski, tot 4 jaar gevangenisstraf. Pivovarov werd schuldig bevonden aan het leiden van een ‘ongewenste organisatie’. De aanklachten hebben betrekking op ten minste 30 posts op sociale media die hij deelde over de activiteiten van Open Rusland.

In april 2017 verboden de Russische autoriteiten een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde organisatie met de naam Open Russia. Dat leidde tot wijdverbreide represailles tegen de Russische organisatie met dezelfde naam. Open Rusland van Pivovarov had het werk al enkele dagen voor zijn arrestatie op 32 mei 2021 stopgezet. Die dag werd hij van een vlucht van Sint-Petersburg naar Warschau gehaald en in voorlopige hechtenis werd geplaatst.