Amnesty International is verheugd dat in Iran mensenrechtenverdediger Atena Daemi is vrijgelaten. Ze zat 5 jaar gevangen vanwege haar vreedzame mensenrechtenwerk.
© Private

In Iran is activist Atena Daemi vrijgelaten

 

Amnesty International is verheugd dat in Iran mensenrechtenverdediger Atena Daemi is vrijgelaten. Ze zat 5 jaar gevangen vanwege haar vreedzame mensenrechtenwerk.

Atena Daemi zat een celstraf van 7 jaar uit voor haar vreedzame mensenrechtenactivisme. Ze voerde onder meer actie tegen de doodstraf en kwam op voor de rechten van vrouwen en kinderen. Op Facebook en Twitter bekritiseerde ze de executies in haar land en ze bezocht bijeenkomsten met familieleden van terdoodveroordeelden.

Slechte behandeling

In oktober 2014 werd Atena voor het eerst opgepakt waarna 51 dagen in eenzame opsluiting volgden. Tien tot elf uur per dag werd ze verhoord, meestal geblinddoekt en zonder advocaat. Na een lang, oneerlijk proces werd ze uiteindelijk veroordeeld tot 7 jaar cel voor onder meer ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’, ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem’ en ‘belediging van de oprichter van de Islamitische Republiek Iran en de Opperste Leider.’ Ondanks de ontberingen zei Daemi eerder: ‘Ik sterf liever dan dat ik een slaaf ben van onderdrukking.’

Hardhandig opgepakt

In november 2016 werd Atena met veel geweld opgepakt in haar ouderlijk huis om haar straf uit te zitten. Ook haar familie werd lastiggevallen. Twee zussen kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor ‘het beledigen van ambtenaren’ omdat ze bij Atena’s arrestatie agenten zouden hebben beledigd. Uiteindelijk werd die straf vernietigd.

Begin 2018 werd ze onder afschuwelijke omstandigheden ruim drie maanden lang vastgehouden in een cel in een voormalige kippenfabriek. Ze werd daar mishandeld.

Op 2 juli 2020 kreeg Daemi een extra straf van 2 jaar en 74 zweepslagen vanwege ‘propaganda tegen de staat’ en het ‘verstoren van de gevangenisregels’.

Tijdens Amnesty’s wereldwijde schrijfactie Write for Rights werd in 2018 massaal voor de vrijlating van Atena Daemi geschreven.

Meer over dit onderwerp