Argentijnse mensenrechtenadvocaat Alberto Nallar

Huisarrest Argentijnse mensenrechtenadvocaat Alberto Nallar opgeheven

Een klein lichtpuntje voor de Argentijn Alberto Nallar. De mensenrechtenadvocaat zat sinds 13 juli 2023 in huisarrest vanwege zijn rol bij de protesten in de provincie Jujuy, maar deze straf is nu opgeheven. Alberto Nallar mag zijn huis weer verlaten, hij wordt echter nog steeds vervolgd voor opruiing.

Plotselinge grondwetswijziging

Op 16 juni 2023 voerde het provinciale overheidsorgaan van Jujuy een grondwetswijziging door zonder de bevolking te informeren of inspraak te geven. Deze wijziging kan een bedreiging vormen voor de rechten en levenswijze van de inheemse bevolking. Na de goedkeuring van de gedeeltelijke hervorming van de provinciale grondwet braken protesten uit.

Gewelddadige reactie op protest

De politie trad hard op en gebruikte buitensporig geweld tegen de demonstranten. Het gewelddadige optreden van de politie leidde tot ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder de schending van het recht op leven en persoonlijke integriteit. Dit zijn rechten die beschermd worden door het lokale en internationale recht.

Gesteund door sociale en mensenrechtenorganisaties blijft de lokale bevolking demonstreren zolang de grondwetswijziging niet wordt teruggedraaid. Op 12 en 13 juli werden er arrestatiebevelen uitgevaardigd en willekeurige huiszoekingen uitgevoerd bij onder andere leraren, studenten en mensenrechtenactivisten. Sinds het begin van de protesten zijn er minstens 130 mensen, onder wie mensenrechtenactivisten, gearresteerd.

Verdacht van opruiing

Alberto Nallar is advocaat en verdediger van de mensenrechten. Hij heeft de opstand tegen de grondwetshervorming steeds gesteund. Ook verleende hij juridische bijstand aan mensen die tijdens de protesten werden aangehouden. Mensen die hun demonstratierecht uitoefenen worden in Argentinië vaker beschuldigd van opruiing, het misdrijf waar ook Albert Nallar van wordt beschuldigd. Hiermee wordt sociaal protest gecriminaliseerd.

Het is goed nieuws dat het huisarrest van Alberto Narral is opgeheven, maar Argentinië moet ook alle aanklachten tegen hem intrekken. Kom in actie.

Meer over dit onderwerp