vlag van Hongkong

Hongkong: opgepakt voor ‘opruiing’ vanwege klappen in de rechtszaal

Op 6 april 2022 werden in Hongkong zes mensen gearresteerd vanwege ‘opruiing’ omdat ze overlast zouden veroorzaken in de rechtszaal. Het lijkt erop dat ze gearresteerd zijn omdat ze bij verschillende hoorzittingen applaudiseerden. Amnesty International noemt de aanklacht ‘belachelijk’. Het is een nieuw dieptepunt voor de mensenrechten in de stadstaat.

Deze zwaar overdreven reactie op een kleine en vreedzame uiting van verzet toont aan dat de autoriteiten van Hongkong alles doen om de kleinste uiting van andersdenkendheid te stoppen.

Het toont ook weer eens aan dat de nationale veiligheidspolitie van Hongkong zich steeds meer bemoeit met zaken die niets met de nationale veiligheid te maken hebben. De nationale veiligheidswet geeft deze politie-eenheid vrijwel ongecontroleerde onderzoeksbevoegdheden.

Amnesty International roept de politie van Hongkong op ermee te stoppen de veel te ruim geformuleerde aanklacht ‘opruiing’ te misbruiken om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken. Applaudiseren kan op geen enkele manier een misdrijf zijn.

Achtergrond

De nationale veiligheidspolitie van Hongkong arresteerde vanochtend zes mensen die verdacht worden van het ‘veroorzaken van onrust’ tijdens verschillende hoorzittingen in december 2021 en januari 2022. Ze kunnen 2 jaar gevangenisstraf krijgen voor ‘opruiing’.

Tijdens de hoorzitting van de activist Chow Hang-tung op 4 January 2022, werden verschillende mensen uit het publiek verzocht de zaal te verlaten. Zij hadden geklapt tijdens haar speech waarin ze steun betuigde aan de slachtoffers van het bloedbad op het plein van de Hemelse Vrede in Beijing in 1989.

Een van de gearresteerden is Leo Tang King-Wah, de voormalige vice-voorzitter van de ontbonden Hongkongse Federatie van Vakbonden (HKCTU). Op 31 maart 2022 nam de politie hem en andere voormalige HKCTU-leden mee voor verhoor nadat de HKCTU naar verluid had nagelaten informatie te leveren waar de nationale veiligheidspolitie om vroeg.

Sinds 2020 misbruikt de regering van Hong Kong oude wetgeving uit de koloniale tijd om politieke activisten, journalisten en schrijvers te vervolgen voor opruiing.

Meer over dit onderwerp