Demonstratie tijdens de eerste verjaardag van de moord op Hondurese mensenrechtenverdedigster Berta Cáceres, 1 maart 2017.
© Reuters/Jorge Cabrera

Honduras: halve waarheden in zaak Berta Cáceres

In de zaak van Berta Cáceres is nog steeds niet de exacte waarheid boven water gekomen. Door een combinatie van onregelmatigheden in het onderzoek en tijdens de rechtsgang en het feit dat de opdrachtgevers van de moord op Berta Cáceres nog niet zijn gevonden, krijgt de familie geen gerechtigheid.

‘Ondanks de uitspraak in deze zaak moeten de autoriteiten van Hondurese hun verplichting nakomen om de waarheid boven tafel te krijgen en degenen die opdracht tot de moord geven identificeren’, zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International.

Zes veroordelingen

Op 29 november werden acht mannen door het Nationaal Strafhof schuldig bevonden aan de moord op Berta Cáceres, die op 2 maart 2016 plaatsvond. Onder hen bevindt zich Sergio Rodríguez Orellana, de directeur van Desarrollos Energéticos S.A. (DESA), het bedrijf dat de Agua Zarca-dam bouwde en waartegen Cáceres actievoerde. Een verdachte werd vrijgesproken. De zaak tegen David Castillo, de CEO van DESA die op 2 maart 2018 werd gearresteerd, loopt nog.

Onregelmatigheden tijdens proces

Tijdens het onderzoek hebben de familie van Cáceres en Gustavo Castro, de enige getuige van de moord, herhaaldelijk aangegeven dat zij onvoldoende toegang hadden tot het dossier en het bewijsmateriaal. ‘De nabestaanden mochten niet aanwezig zijn in de rechtbank en moesten zich laten vertegenwoordigen door de Openbaar Aanklager – een instituut dat volgens de familie herhaaldelijk hun rechten heeft geschonden. Hierdoor is het pad naar gerechtigheid en de waarheid geblokkeerd’, zegt Guevara-Rosas.

Stigmatisering door lastercampagnes

COPINH, de organisatie van Berta Cáceres, en MADJ, de beweging van haar advocaten, waren het mikpunt van lastercampagnes om hen in een kwaad daglicht te stellen. De autoriteiten hebben de beweringen om hen zwart te maken nooit weerlegd.

Achtergrond

De Hondurese Berta Cáceres werd op 2 maart 2016 vermoord. Cáceres was leider en medeoprichter van de Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), een organisatie ter bescherming van inheemse bevolkingsgroepen. Het was schokkend dat de moord op Cáceres weinig mensen verraste. Ze was al jaren het slachtoffer van intimidatie en bedreigingen, met als doel haar strijd voor de rechten van inheemse gemeenschappen te stoppen. In 2017 noemde de ngo Global Witness Honduras het gevaarlijkste land voor milieuactivisten. Sinds 2010 werden er meer dan 120 mensenrechtenverdedigers gedood. Uit een onderzoek van de ngo blijkt dat leden van de rijke en machtige elite van Honduras, onder wie politici, achter veel van de moordaanslagen zitten.

 

Lees meer over de zaak van Berta Cáceres.

Meer over dit onderwerp