Guantánamo Bay, 2002.
© US DoD

Bevindingen VN-Rapporteur bevestigen noodzaak om Guantánamo te sluiten

De VN-Rapporteur voor de promotie en bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden in de strijd tegen terrorisme, heeft een onderzoek gepresenteerd over het detentiecentrum op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay op Cuba.

‘De bevindingen onderstrepen de noodzaak voor president Biden om het detentiecentrum op Guantánamo Bay eindelijk te sluiten’, zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International. ‘Er moet een einde komen aan de onwettige praktijk van detentie voor onbepaalde tijd zonder aanklacht of rechtszaak.’

‘Het vernietigende rapport beschrijft de meer dan 21 jaar van detentie voor onbepaalde tijd van 780 moslim mannen en jongens, en de vele mensenrechtenschendingen die tegen hen zijn begaan. ‘

Weinig van deze mannen zijn ooit voor een misdrijf aangeklaagd en geen van hen heeft ooit een eerlijke rechtszaak gehad. Het is al lang tijd om de gevangenis te sluiten, verantwoording te vragen aan de Amerikaanse autoriteiten, en herstelbetalingen te eisen voor de martelingen en andere mishandelingen die de gevangenen hebben ondergaan. Er is nog steeds een schokkend gebrek aan toegang tot gerechtigheid voor degenen die vastzitten of -zaten, en veel van hen lijden aan complexe en onbehandelde medische aandoeningen als gevolg van hun mishandelingen.

‘De militaire commissies die in het leven zijn geroepen voor de gevangenen op Guantánamo Bay – ook voor degenen die de aanvallen van 9/11 zouden hebben gepland of erbij zouden hebben geholpen – zijn een complete mislukking geworden. De Amerikaanse autoriteiten hebben deze commissies gebruikt om opzettelijk de Amerikaanse en internationale wetgeving te omzeilen en de rechten te schenden van degenen die nog steeds gevangen zitten in het detentiecentrum. Hierdoor worden de rechten in gevaar gebracht van de overlevenden en families van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september om gerechtigheid te krijgen.

Amnesty International is blij met het technische bezoek van de VN-Speciale Rapporteur en erkent dat dit de eerste keer is dat een VN Rapporteur toestemming heeft gekregen om zo’n diepgaand onderzoek te doen.

Meer over dit onderwerp