vlag Griekenland

Griekenland: veiligheid van vrouwen en kinderen in gevaar door wetsvoorstel

Griekenland: veiligheid van vrouwen en kinderen in gevaar door wetsvoorstel

Het Griekse parlement stemt vandaag over wetswijzigingen die het mogelijk maken dat verdachten van huiselijk geweld of seksuele misdrijven de voogdij over hun kind blijven behouden totdat zij zijn veroordeeld door een rechtbank. Amnesty International roept samen met vrouwenorganisaties en andere maatschappelijke organisaties de Griekse autoriteiten op om tegen dit voorstel te stemmen.

De voorgestelde wetswijziging is in strijd met het Verdrag van Istanbul, dat gericht is op het bestrijden en voorkomen van geweld tegen vrouwen. Het verdrag verplicht staten ertoe maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat voogdij- en bezoekrechten de veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld – en van kinderen die daarvan getuige of zelf slachtoffer zijn – niet in gevaar brengen.

Aangezien een juridische procedure in dit soort zaken in Griekenland 5 jaar kan duren, kunnen de daders bij de invoering van deze wijziging mogelijk nog lang contact houden met hun slachtoffers.

Veiligheid kind voorop

Elke wet over voogdij over kinderen moet als uitgangspunt hebben wat het beste en veiligste is voor het kind. De voorgestelde wijziging brengt slachtoffers van huiselijk geweld echter nog verder in gevaar.

Griekenland moet de wet intrekken totdat maatschappelijke organisaties beter geconsulteerd zijn en de bepalingen die de mensenrechten van vrouwen en kinderen mogelijk in gevaar brengen, zijn herzien.