© A. Perzynska

Goed nieuws: hoger beroep tegen Poolse activisten afgewezen

Vandaag werd het beroep tegen de vrijspraak van drie Poolse activisten door de Poolse rechtbank afgewezen. De drie vrouwen waren aangeklaagd voor ‘het beledigen van religieuze opvattingen’ omdat ze posters hadden verspreid van Maria met een halo in de kleuren van de lhbti-vlag. Vorig jaar werden de vrouwen vrijgesproken, maar de openbaar aanklager ging daartegen in beroep.

Catrinel Motoc van Amnesty International reageert op de uitspraak: ‘De beslissing van vandaag is een grote opluchting maar kan niet verhullen dat deze drie vrouwen sowieso nooit aangeklaagd hadden moeten worden. Het verspreiden van posters van de Maagd Maria met een regenboog-halo zou geen misdrijf moeten zijn, dus het is juist dat het beroep tegen vrijspraak is afgewezen.’

Acties voor de vrouwen

Sinds de rechtszaak tegen Elzbieta, Joanna en Anna begon zijn meer dan 250.000 mensen voor hen in actie gekomen. Ze riepen de autoriteiten op de aanklachten tegen hen in te trekken. Elzbieta bedankte Amnesty Nederland na de uitspraak in dit videobericht op Twitter:

Symbool van zorgwekkende trends

De zaak tegen de drie vrouwen is symbool geworden van een aantal zorgwekkende trends in Polen die zich tegen mensenrechten keren. Zo neemt de ruimte af voor vrije uiting, activisme en vreedzaam protest. Ook wordt de homofobie in het land erger, neemt het aantal haatmisdrijven toe, zijn lhbti-vrije zones gecreëerd en zijn pogingen ondernomen om Pride-optochten te verbieden.

‘Deze zaak gaf een lelijk inkijkje in door de staat gesponsorde homofobie en toonde hoe het Poolse strafrechtsysteem wordt gebruikt om mensenechtenverdedigers tot doelwit te maken en te intimideren, simpelweg vanwege hun activisme. De Poolse autoriteiten moeten een einde maken aan hun heksenjacht tegen deze en andere activisten.’

Meer over dit onderwerp