In Jemen is de Brit Luke Symons op 24 april 2022 vrijgelaten. Hij was opgepakt door de Houthi-regering en zat meer dan 5 jaar gevangen in de hoofdstad Sanaa.

Goed nieuws: Brit samen met anderen in Jemen vrijgelaten

In Jemen is de Brit Luke Symons op 24 april 2022 vrijgelaten. Hij was opgepakt door de Houthi-regering en zat meer dan 5 jaar gevangen in de hoofdstad Sanaa.

Symons werd op 4 april 2017 gearresteerd bij een controlepost in het zuidwesten van Jemen omdat hij een Brits paspoort had. Hij is niet aangeklaagd en is nooit voor de rechter gebracht.

Beschuldigd van spionage

Twee familieleden vertelden Amnesty International dat de Houthi’s hem beschuldigden van spionage voor de Britse regering. Ze hebben Symons echter niet formeel aangeklaagd en evenmin enig bewijs van een dergelijke aanklacht ingediend.

Amnesty International onderzocht een vrijlatingsbevel dat op 2 december 2018 werd uitgevaardigd. De in Sanaa gevestigde Hoge Politieke Raad van Jemen, het uitvoerend orgaan van de Houthi’s, had de vrijlating van Luke Symons geëist wegens gebrek aan bewijs.

Marteling en eenzame opsluiting

Tijdens ondervragingen zou Luke Symons zijn gemarteld en anderszins mishandeld, in een poging hem te laten ‘bekennen’ dat hij een spion was. Gedurende de laatste 4 maanden van zijn detentie zou hij in eenzame opsluiting hebben gezeten.

Op 24 april maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oman in een verklaring bekend dat het de vrijlating had gefaciliteerd van veertien buitenlanders, onder wie Luke Symons, die op 24 april van Sanaa naar de Omaanse hoofdstad Muscat waren overgebracht.

Dankwoorden

De vrijlating van Luke Symons volgde na campagnes van zijn familie, zijn lokale vertegenwoordiger van het Britse parlementslid en Amnesty International. In een bericht aan Amnesty bedankten de grootvader en vrouw van Luke Symons de organisatie voor hun acties voor de vrijlating van Luke Symons.

Meer over dit onderwerp