Onderzoeksjournalist Hajar Harb kan 6 maanden cel krijgen na onthulling corruptie binnen ministerie Hamas-regering

Gaza: celstraf dreigt voor journalist

Een onderzoeksjournalist in de Gazastrook kan tot 6 maanden gevangenisstraf krijgen, nadat ze op televisie onthullingen deed over de corruptie binnen het ministerie van Volksgezondheid van de Hamas-regering.

De Palestijnse journalist Hajar Harb onthulde op 25 juni 2016 op Al-Araby TV dat het ministerie financieel voordeel haalde uit het illegale medische vervoer vanuit de Gazastrook van mensen die geen behandeling nodig hadden. Harb is aangeklaagd voor een reeks vergrijpen waaronder smaad en het publiceren van nepnieuws.

Behandeld als een crimineel

Na de televisie-uitzending werd Harb in juni en juli 2016 minstens vier keer door de politie verhoord. Dat duurde iedere keer 3 à 4 uur, waarbij Harb werd uitgescholden en ‘behandeld als een crimineel en niet als de onderzoeksjournalist die een uitzending maakte die erg belangrijk is voor dit land,’ zegt Saleh Higazi van Amnesty International.

Harb vertelde aan Amnesty dat ze ook was uitgescholden en bedreigd door een aantal dokters in de Gazastrook, die overigens niet in haar uitzending voorkwamen. Twee dokters dienden een klacht tegen haar in.

Aanslag op de persvrijheid

Harb was niet aanwezig bij haar proces, omdat ze op dat moment in Jordanië voor borstkanker behandeld werd. In juni 2017 werd ze veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf en een boete van 1.000 sjekel (244 euro). Ze ging tegen de uitspraak in beroep. Haar zaak dient vandaag.

‘De vervolging van Hajar Harb is een schandalige aanslag op de persvrijheid,’ zegt Higazi. ‘Palestijnse journalisten zouden hun werk moeten kunnen doen zonder dat ze lastiggevallen of bedreigd worden.’

Kritiek smoren

Tegen de achtergrond van de voortdurende spanning tussen Fatah en Hamas, hanteren de autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook een tactiek van het bedreigen en intimideren van activisten en journalisten. Op die manier trachten ze de kritiek op hun beleid te smoren.

Volgens de ngo Palestinian Center for Development and Media Freedoms waren de Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever in 2018 verantwoordelijk voor 77 aanvallen op de persvrijheid. Het ging daarbij onder meer om willekeurige arrestaties, slechte behandeling tijdens ondervragingen, het in beslag nemen van apparatuur, fysiek geweld en beroepsverboden. De Hamas-regering in Gaza was verantwoordelijk voor 37 aanvallen.

Meer over dit onderwerp