Amal Fathy uit Egypte
© Private

Egyptische rechter beveelt vrijlating Amal Fathy

In september van dit jaar werd de Egyptische vrouwenrechtenverdediger Amal Fathy veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf omdat zij in een video kritiek leverde op de autoriteiten, die seksuele intimidatie niet weten in te dammen. Ze zit al zeven maanden onterecht in voorarrest vanwege een andere rechtszaak. Gisteren beval de rechter Fathy’s voorwaardelijke vrijlating.

Amnesty vindt dat Amal Fathy zo snel mogelijk moet worden vrijgelaten, zodat zij kan terugkeren naar haar familie. Op 26 december moet zij weer voor de rechter verschijnen om zich te verdedigen tegen ‘lidmaatschap van een terroristische groepering’, ‘het uitzenden van ideeën die oproepen tot terreurdaden’ en ‘het publiceren van fake news‘.

‘Haar voorwaardelijk vrijlaten is niet genoeg. Amal Fathy wordt gestraft omdat zij zich vreedzaam uitspreekt tegen seksuele intimidatie. Dat is een schandalige schending van haar recht op vrije meningsuiting’, zegt Amnesty’s Najia Bounaim. ‘De Egyptische autoriteiten moeten alle aanklachten tegen haar intrekken, haar eerdere veroordeling en gevangenisstraf vernietigen en ervoor zorgen dat verdere wraakacties voor het uiten van haar mening uitblijven.’

Achtergrond

Amal Fathy werd op 11 mei 2018 gearresteerd omdat zij op Facebook een filmpje plaatste waarin zij haar ervaringen met seksuele intimidatie beschreef en kritiek leverde op de regering omdat die vrouwen niet beschermt. Ze werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar, een borgtocht van bijna 1.000 euro en een boete van bijna 500 euro. Ze betaalde de borgtocht en boete en wacht nu op een hoger beroepszaak op 30 december.

Als Fathy wordt vrijgelaten, moet zij zich verschillende keren per week op het politiebureau melden.