Amal Fathy uit Egypte
© Private

Egypte: Amal Fathy krijgt twee jaar voorwaardelijk vanwege filmpje

Egypte: Amal Fathy krijgt twee jaar voorwaardelijk vanwege filmpje

De vrouwenrechtenactiviste Amal Fathy is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van bijna 500 euro vanwege het delen van een video over seksuele intimidatie op social media. Daarin uitte ze kritiek op de regering omdat die vrouwen niet beschermt tegen seksuele intimidatie.

‘Amal Fathy heeft nu een voorwaardelijke straf gekregen voor haar moed om zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie. Dit is een schandalig geval van onrecht waarbij het slachtoffer wordt veroordeeld en de misbruiker dader vrij rondloopt. Ze is een mensenrechtenverdediger en slachtoffer van seksuele intimidatie. Fathy maakte alleen gebruik van haar recht op vrije meningsuiting en kaartte het probleem van de veiligheid van vrouwen in Egypte aan. Ze is geen crimineel en ze moet niet gestraft worden voor haar moed,’ zegt Najia Bounaim, campagnedirecteur Noord-Afrika bij Amnesty.

‘We roepen de Egyptische autoriteiten op om Amal Fathy onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten en alle aanklachten tegen haar te laten vallen. Haar gevangenschap is een belediging voor de vrijheid van meningsuiting, die door de Egyptische grondwet wordt gegarandeerd,’ aldus Bounaim.

Achtergrond

Amal Fathy is een Egyptische vrouwenrechtenactiviste en laat zich voornamelijk uit over de mensenrechtensituatie in Egypte en over de willekeurige arrestaties van activisten. Op 9 mei 2018 zette ze een video op Facebook waarin ze vertelt over haar ervaringen met seksuele intimidatie. Ze uitte erin kritiek op de Egyptische regering omdat die niets doet om vrouwen te beschermen. Ook liet ze zich kritisch uit over de toenemende schending van mensenrechten en de verslechterende sociaaleconomische situatie. Twee dagen later werd ze gearresteerd. Ze wordt onder meer beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws, lidmaatschap van een terroristische groepering en zit al bijna vijf maanden in voorlopige hechtenis.  De officier van justitie zal op 14 oktober besluiten of haar detentie met 15 dagen wordt verlengd.

Amal Fathy veroordeeld

Help haar nu!

Kom in actie