Europees Hof: ongegronde veroordeling van erevoorzitter Amnesty Turkije moet worden vernietigd
© Amnesty International

Europees Hof: ongegronde veroordeling van erevoorzitter Amnesty Turkije moet worden vernietigd

Europees Hof: ongegronde veroordeling van erevoorzitter Amnesty Turkije moet worden vernietigd

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde op 31 mei 2022 dat de voormalige voorzitter van Amnesty Turkije, Taner Kılıç, in 2017 en 2018 ten onrechte in de gevangenis zat. Dat was een schending van zijn recht op vrijheid en veiligheid en van zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Amnesty International herhaalt haar oproep aan de Turkse autoriteiten om de onrechtvaardige en ongegronde veroordeling van Taner Kılıç ongedaan te maken. Als de rechter zijn veroordeling echter bevestigt, dan staat hem opnieuw 2,5 jaar gevangenisstraf te wachten.

Veroordeeld voor mensenrechtenwerk

Taner Kılıç werd juni 2017 gearresteerd en meer dan 14 maanden gevangengehouden. In juli 2020 werd hij veroordeeld tot 6 jaar en 3 maanden cel omdat hij lid zou zijn van een terroristische organisatie. Het enige dat Kılıç deed was echter met Amnesty International opkomen voor de mensenrechten. Het vonnis ligt nu bij het Hof van Cassatie – het hoogste hof van beroep van Turkije.

‘De langverwachte uitspraak van het Europees Hof bevestigt wat we vanaf het begin wisten: dat Taner Kılıç willekeurig van zijn vrijheid werd beroofd na verzonnen aanklachten’, zegt Nils Muiznieks van Amnesty International.

Ondanks het feit dat de aantijgingen tegen hem tijdens het proces ongegrond bleken, veroordeelde de rechtbank Kılıç tot een lange gevangenisstraf. Het Europese Hof van de Rechten van de Mens heeft nu bevestigd dat de Turkse autoriteiten geen ‘redelijk vermoeden hadden dat Kılıç een strafbaar feit heeft begaan’ en dat er nooit bewijs is geleverd om zijn veroordeling te rechtvaardigen. Desondanks werd Taner Kılıç veroordeeld voor ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

Lees de brief die Taner Kılıç in 2018 vanuit de gevangenis naar Amnesty stuurde.