Op deze plek in Kandahar, Afghanistan vond op 6 juli 2021 een aanslag met een autobom plaats
© JAVED TANVEER / AFP

Europa, geef gehoor aan Afghaanse oproep en stuur geen mensen meer terug

Op 10 juli riep de Afghaanse minister van Vluchtelingen en Repatriëring Europese landen op om tijdelijk geen mensen terug te sturen naar het land. Amnesty International vindt dat Europese landen gehoor moet geven aan deze oproep. Afghanistan is op dit moment te gevaarlijk. Ook Nederland moet hier dus mee stoppen.

De Afghaanse minister bracht een verklaring uit waarin hij wees op het opgelaaide geweld door de Taliban in het land, de derde coronagolf en de verslechterende veiligheidssituatie die tot veel binnenlandse migratie leidt.

Afghanistan is niet veilig

Amnesty Internationals onderzoeker Europese migratie, Adriana Tidona, reageerde op de verklaring: ‘De oproep van de minister om gedwongen terugkeer tijdelijk te stoppen in deze verslechterende veiligheidssituatie zorgt ervoor dat Europa niet langer de andere kant op kan kijken bij de gevaren die Afghaanse terugkeerders lopen. Al jarenlang proberen Europese landen te negeren wat overduidelijk is: Afghanistan is niet veilig om mensen naar terug te sturen.’

In 2020 verklaarde de Global Peace Index Afghanistan voor het tweede jaar op rij tot minst veilige land in de wereld.

Amnesty’s oproep aan Europa

Europese regeringen moeten gehoor geven aan de Afghaanse zorgen. Zij moeten onmiddellijk alle uitzettingen stoppen en ervoor zorgen dat mensen die veiligheid in Europa zoeken bescherming krijgen. Afghanen die niet kunnen worden teruggestuurd moeten alle nodige documenten krijgen die ze nodig hebben om hun verblijf te regulariseren en volledig gebruik te kunnen maken van hun rechten tijdens hun verblijf in Europa.

Voor de Europese Commissie is ook een cruciale rol weggelegd. Het Europese grenswachtagentschap Frontex coördineert namelijk de chartervluchten die mensen terugbrengen naar Afghanistan. De Europese Commissie moet niet meedoen aan operaties die mensen blootstellen aan mensenrechtenschendingen.

De relaties tussen de EU en Afghanistan zijn vastgelegd in de Joint Declaration on Migration Cooperation (JDMC) Ook de afspraken over migratie en gedwongen terugkeer staan daarin. Het document verving onlangs de Joint Way Forward on Migration Issues uit 2016.

Amnesty’s oproep aan Nederland

Bekijk ook: Brief aan staatssecretaris: Zet Afghanen niet meer uit Samen met zeven andere organisaties heeft Amnesty ook de Nederlandse staatssecretaris Ankie Broekers-Knol opgeroepen niemand meer uit te zetten naar Afghanistan. Er moet een vertrekmoratorium worden ingesteld en afgewezen
Afghaanse asielzoekers die zich nu in vreemdelingenbewaring bevinden moeten worden
vrijgelaten en opvang krijgen.

Meer over dit onderwerp