In Egypte neemt de onderdrukking van journalisten alleen maar toe
© KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images

Egypte, stop met aanvallen op journalisten en media

De Egyptische autoriteiten moeten stoppen met de meedogenloze onderdrukking van de media en moeten zorgen voor een vrije informatiestroom. Dat is tijdens de coronacrises van cruciaal belang.

Amnesty publiceerde een overzicht van de wijze waarop in Egypte journalisten en andere mediawerkers door de overheid worden gecensureerd en hoe publicaties en websites worden geblokkeerd. De afgelopen jaren zijn ten minste vijf mediakanalen overvallen of gesloten en zijn honderden websites, waaronder lokale en internationale nieuwssites, geblokkeerd. Ten minste 37 journalisten zitten momenteel achter de tralies. Van twintig van hen is er een rechtstreeks verband met hun journalistieke werk.

‘Terrorisme’

In maart arresteerden veiligheidstroepen een journalist omdat hij officiële statistieken over de verspreiding van het coronavirus op zijn Facebook-pagina in twijfel had getrokken. Hij werd bijna een maand op een geheime locatie vastgehouden voor hij werd aangeklaagd voor ‘verspreiding van vals nieuws’ en ‘aansluiting bij een terroristische organisatie’.

Het National Security Agency (NSA), een gespecialiseerde politiemacht, ondervraagt regelmatig journalisten die worden beschuldigd van aan ‘terrorisme’ gerelateerde misdrijven over de inhoud van hun berichten, de bronnen en financiering. Dit laat zien dat de autoriteiten elke vreedzame oppositie of kritiek als ‘terrorisme’ behandelen.

‘Nepnieuws’

Het overzicht laat zien hoe de Egyptische autoriteiten kritiek op de autoriteiten snel bestempelen als ‘misbruik’ van sociale mediaplatforms en alle informatie die de regering tegenspreekt afdoen als ‘nepnieuws’.

Toenemende onderdrukking journalisten

Sinds president Abdel Fattah al-Sisi in 2014 aan de macht kwam, is het aantal aanvallen op journalisten en media enorm gestegen. Vooral mediabedrijven waarvan wordt aangenomen dat ze de moslimbroederschap ondersteunen, zijn het mikpunt. De aanhoudende aanval op de vrije meningsuiting vindt plaats tegen de achtergrond van de overname van de meeste particuliere Egyptische mediaplatforms door bedrijven die sinds 2017 zijn aangesloten bij de Algemene Inlichtingendienst (GIS), zeggen onderzoekers van de onafhankelijke mediabedrijf Mada Masr.

Amnesty’s oproep

‘Sinds 2016 hebben de Egyptische autoriteiten tientallen journalisten en andere mediamedewerkers onder vuur genomen,’ zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat journalisten hun werk zonder angst voor represailles kunnen doen. Ze moeten ook onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle journalisten vrijlaten die alleen worden vastgehouden vanwege het uitvoeren van hun werk of het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting. Eveneens moet onderzoek ingesteld worden naar alle beschuldigingen van gedwongen verdwijning, marteling en andere mishandeling van journalisten.’

 

Meer over dit onderwerp