
Duizenden mensen trekken samen met ngo’s rode lijn in Den Haag
Op zondag 18 mei vormen duizenden mensen in rode kleding een rode lijn in Den Haag. De actie is een initiatief van een breed collectief van maatschappelijke organisaties en duizenden betrokken burgers. Inmiddels zijn er al meer dan 15.000 aanmeldingen. De deelnemers lopen van het Malieveld naar het Vredespaleis en weer terug.
Rode lijn
Minister Veldkamp heeft een streep in het zand gezet, maar dat is niet genoeg. De Nederlandse regering moet een harde rode lijn trekken tegen het Israëlische oorlogsgeweld. Al anderhalf jaar pleegt Israël oorlogsmisdaden in Gaza die leiden tot etnische zuivering en genocide. Dit geweld heeft al aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost en leidde tot talloze gewonden en ontheemden. Scholen, ziekenhuizen en andere vitale infrastructuur zijn vernietigd. Israël negeert uitspraken van het Internationaal Gerechtshof, arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof en urgente oproepen van de VN en hulp- en mensenrechtenorganisaties. Het zet honger in als oorlogswapen, neemt steeds meer land in en veroorzaakt ondraaglijk leed onder Palestijnse burgers, waaronder veel kinderen. Dit brengt noch de vrijlating van de gegijzelden, noch een duurzame vrede dichterbij.
Wij trekken daarom een symbolische én fysieke rode lijn. Daarmee roepen we de Nederlandse regering op om ook een duidelijke grens te trekken: stop de politieke, economische en militaire steun aan Israël zolang het de toegang tot hulpgoederen blokkeert en zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden en structurele mensenrechtenschendingen in Gaza en de Bezette Palestijnse gebieden.
Deelnemende organisaties:
ActionAid, Ambtenaren en de grondwet, Amnesty International, Amsterdam for Gaza, Apostolisch Genootschap, Artsen voor Gaza, Artsen zonder Grenzen, BDS Nederland, CARE Nederland, Christelijk Collectief, De Goede Zaak, De Nieuwe Vredesbeweging, DENK Jong, Docenten voor Palestina, Dolle Mina’s, Een Ander Joods Geluid, Erev Rav, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij Nederland, Free Press Unlimited, Gate48, Greenpeace, Het Actiefonds, Hivos, Humanistisch Verbond, Kairos-Sabeel, Meldpunt Islamofobie, Milieudefensie, New Neighbours Utrecht, Oxfam Novib, Oy Vey, Pakhuis de Zwijger, Palestijnse Gemeenschap In Nederland, PAX, Peace SOS, Plant een Olijfboom, Platform Stop Racisme, Platform Vrouwen & Duurzame Vrede, Rotterdam Palestina Coalitie, S.P.E.A.K., Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), Save the Children, Schone Kleren Campagne, SOMO, Stichting Kifaia, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, The Rights Forum, Transnational Institute, Vrienden van Tent of Nations, War Child, We Are Changemakers, WO=MEN.