De Portugese topvoetballer Cristiano Ronaldo woont op 3 januari 2023 een introductieceremonie bij voor zijn nieuwe club Al Nassr in Riyad, Saudi-Arabië
© Anadolu Agency / Getty Images

Cristiano Ronaldo moet in Saudi-Arabië aandacht vestigen op mensenrechtenkwesties

Nu de Portugese topvoetballer Cristiano Ronaldo een contract heeft getekend bij voetbalclub Al-Nassr roept Amnesty International hem op zich uit te spreken over de slechte mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië.

Het binnenhalen van Ronaldo past in een breder patroon van sportswashing in Saudi-Arabië. Het is zeer waarschijnlijk dat de Saudische autoriteiten Ronaldo zullen inzetten om de aandacht af te leiden van de mensenrechtenschendingen in het land. In plaats van kritiekloos lof te uiten over Saudi-Arabië, zou Ronaldo zijn aanzienlijke publieke platform moeten gebruiken om de aandacht te vestigen op mensenrechtenkwesties in het land.

Mensenrechtenschendingen

Saudi-Arabië executeert regelmatig mensen voor misdrijven zoals moord, verkrachting en drugssmokkel. Vorig jaar werden op één dag 81 mensen ter dood gebracht, van wie velen werden berecht in zeer oneerlijke processen. De autoriteiten onderdrukken ook de vrijheid van meningsuiting en vereniging, met zware gevangenisstraffen voor mensenrechtenverdedigers, vrouwenrechtenactivisten en andere politieke activisten.

Sportswashing

‘Cristiano Ronaldo mag niet toestaan ​​dat zijn status een instrument wordt van sportswashing. Hij zou zijn tijd bij Al-Nassr moeten gebruiken om zich uit te spreken over de talloze mensenrechtenschendingen in het land’, zegt Dana Ahmed van Amnesty International.

Een land dat met de organisatie van een prestigieus sportevenement of met de aankoop of sponsoring van een gerenommeerde sportploeg of speler het imago wil oppoetsen en wil verdoezelen dat er veel mis is wat betreft het naleven van de mensenrechten, doet aan sportswashing.

Achtergrond

Op 3 januari 2023 arriveerde Cristiano Ronaldo in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, nadat hij een contract had getekend met Al-Nassr Football Club voor naar schatting meer dan 200 miljoen euro.

Tijdens een persconferentie zei Ronaldo tegen verslaggevers: ‘Ik had veel kansen… Veel clubs probeerden me te contracteren, maar ik gaf mijn woord aan deze club om niet alleen het voetbal te ontwikkelen, maar ook andere aspecten van dit geweldige land. Ik wil een andere visie geven op deze club en dit land. Daarom heb ik deze kans aangegrepen.’

 

Lees meer over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië.