China

China: 5 jaar cel voor oprichter website over mensenrechten

In China is Liu Feiyue tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege het ‘aanzetten tot ondermijning van de staat’. Liu is oprichter van de website over mensenrechten Civil Rights and Livelihood Watch.

Liu Feiyue is het laatste slachtoffer van de onderdrukking van mensenrechtenverdedigers in China. Amnesty beschouwt hem als gewetengevangenen en vraagt om zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Website over mensenrechtenwebsite

Met zijn website (msguancha.com) belichtte Liu de schendingen van mensenrechten in zijn land. In plaats van die schendingen aan te pakken, besloten de autoriteiten hem het zwijgen op te leggen. Liu richtte zich vooral op mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten en vroeg de autoriteiten hiertegen op te treden.

Meer websites onder vuur

De website van Liu is niet de enige waarop de Chinese autoriteiten het hebben gemunt. Zhen Jianghua van de website Human Rights Campaign China kreeg op 28 december 2018 2 jaar gevangenisstraf, en Huang Qi van 64 Tianwang kreeg een geheim proces op 19 januari 2019 en wacht nog op zijn vonnis.

 

Lees het Engelse persbericht van 29 januari 2019.

Lees meer over China in Amnesty’s webdossier.