MINUSCA, VN-soldaten in de Centraal Afrikaanse Republiek

CAR: VN-soldaten grijpen niet in

CAR: VN-soldaten grijpen niet in

Amnesty International roept de Verenigde Naties op een grondig onderzoek in te stellen naar de rol van VN-soldaten bij het beschermen van burgers in de Centraal Afrikaanse Republiek. Tijdens een aanval waarbij zo’n honderd burgers in een vluchtelingenkamp gedood werden, grepen VN-soldaten niet in.

Een gewapende groep die aan de islamitische rebellengroepering Seleka is gelieerd, de UCP, vuurde in de ochtend van 15 november mortieren en granaten op het kamp af dat onderdak biedt aan intern ontheemden. Daarna werd het kamp geplunderd en de meeste onderkomens van de vluchtelingen werden in brand gestoken.

VN-soldaten laten burgers aan lot over

Volgens verschillende ooggetuigen grepen de VN’ers niet in, maar stapten ze in een gepantserde wagen waarmee ze naar hun kamp terugkeerden. Duizenden andere burgers in het vluchtelingenkamp in Alindao werden aan hun lot overgelaten.

Er waren veel meer VN-soldaten aanwezig dan gewapende aanvallers, zowel voor als tijdens de aanval, wat de vraag doet rijzen of de Mauritaanse VN-soldaten zich aan hun mandaat hielden om burgers te beschermen. De soldaten maken deel uit van de United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic, MINUSCA.

VN moet onderzoek instellen

‘De Verenigde Naties moeten nagaan of het bloedbad in Alindao voorkomen had kunnen worden en wat het kan doen om te garanderen dat toekomstige aanvallen op burgers tegengegaan worden’, zegt Joanne Mariner van Amnesty International.

Lees het volledige Engelstalige persbericht.

Lees meer in het rapport ‘Everything was in flames’- The attack on a displaced persons camp in Alindao.