Tientallen mensen die verdacht worden van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek lopen nog steeds vrij rond.
© Amnesty International

Verdachten van oorlogsmisdrijven in de Centraal-Afrikaanse Republiek nog steeds op vrije voeten

Verdachten van oorlogsmisdrijven in de Centraal-Afrikaanse Republiek nog steeds op vrije voeten

Tientallen mensen die verdacht worden van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek lopen nog steeds vrij rond. Geen enkele verdachte zit in voorlopige hechtenis ook al is meer dan 3 jaar geleden een arrestatiebevel tegen hen uitgevaardigd door het Special Criminal Court.

Het Special Criminal Court (SCC) is een rechtbank die jurisdictie heeft over misdrijven volgens internationaal recht en ernstige mensenrechtenschendingen die zijn gepleegd tijdens een reeks conflicten sinds 2003.

Arrestatiebevelen niet uitgevoerd

Uit Amnesty’s briefing One Step Forward, Two Steps Backwards: Justice in the Central African Republic blijkt dat, ondanks de start van het SCC in 2018, heel weinig verdachten zijn gearresteerd, vervolgd of berecht. Van de 25 arrestatiebevelen die tot dusver door de rechtbank zijn uitgevaardigd, is er slechts één uitgevoerd. In november 2021 werd minister Hassan Bouba Ali gearresteerd. Hij is een voormalig leider van een gewapende groepering die er door andere ngo’s van wordt verdacht betrokken te zijn bij de moord op meer dan 70 burgers in Alindao in 2018, onder wie kinderen. Een paar dagen later werd hij echter door de autoriteiten vrijgelaten, zonder dat de rechter daarvoor toestemming had gegeven.

Het is voor het SCC moeilijk verdachten te berechten wanneer arrestatiebevelen niet worden uitgevoerd. De vrijlating van Hassan Bouba Ali is een voorbeeld van het gebrek aan steun van de autoriteiten om het hof zijn werk te laten doen.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de autoriteiten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en MINUSCA, de VN-missie die stabiliteit moet brengen in de CAR, op om alle maatregelen te nemen om te verzekeren dat de arrestatiebevelen van het SCC worden uitgevoerd. Verdachten van misdrijven volgens internationaal recht en andere ernstige mensenrechtenschendingen die sinds 2003 zijn gepleegd, moeten worden onderzocht en in eerlijke processen worden vervolgd en berecht.

Amnesty roept de autoriteiten van de CAR ook op ervoor te zorgen dat misdrijven tegen burgers niet worden vervolgd in de nieuw opgerichte militaire rechtbanken die dit jaar hun eerste zittingen hielden. De rechterlijke bevoegdheid van militaire rechtbanken moet worden beperkt tot processen tegen militair personeel die de militaire discipline schonden en moet gewone strafbare feiten, mensenrechtenschendingen of misdrijven volgens internationaal recht uitsluiten.