In Iran is Nazanin Zaghari-Ratcliffe opnieuw veroordeeld
© Free Nazanin

Brits-Iraanse hulpverlener vrij, maar voor hoe lang?

Brits-Iraanse hulpverlener vrij, maar voor hoe lang?

Iran heeft de Brits-Iraanse hulpverlener Nazanin Zaghari-Ratcliffe vrijgelaten nadat ze haar straf van vijf jaar had uitgezeten. Zaghari-Ratcliffe werd in 2016 vanweg ‘samenzwering om het Iraanse regime omver te werpen’. Ze werd aanvankelijk gevangengezet samen met haar dochtertje. Haar man woont in Engeland. Zaghari-Ratcliff heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

Weer voor de rechter

Echt vrij is Zaghari-Redcliffe niet. Meteen na haar vrijlating werd ze opnieuw gedagvaard. Deze keer zou het gaan om het ‘verspreiden van propaganda’.

‘Dit is zo bitterzoet nieuws,’ zegt Kate Allen van het Britse Amnesty-kantoor. Na alles wat Nazanin heeft meegemaakt, voelt dit als een zoveelste voorbeeld van de berekenende wreedheid van de Iraanse autoriteiten. Nazanin werd veroordeeld na een zeer oneerlijk proces. Deze nieuwe valse aanklacht en mogelijke rechtszaak zijn duidelijk bedoeld om haar vrijlating uit te stellen.’

Thuis met enkelband

In maart 2020 mocht Nazanin Zaghari-Ratcliffe met tienduizenden andere gevangenen haar cel verlaten in verband met de coronapandemie. Sinds die tijd verbleef ze bij haar ouders en droeg ze een enkelband. Ze mocht zich niet verder dan 300 meter van haar ouderlijk huis begeven.