© © Luke Dray / Getty Images

Brits asielvoorstel kan kwetsbare migranten gaan criminaliseren

Brits asielvoorstel kan kwetsbare migranten gaan criminaliseren

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel legt vandaag haar plannen voor een nieuw asielbeleid voor aan het parlement. De nieuwe wetten moeten de weg vrijmaken voor offshore-opvangcentra voor asielzoekers en strafrechtelijke vervolging van mensen die naar het Verenigd Koninkrijk komen terwijl ze zich ervan bewust zijn dat ze er geen asiel kunnen krijgen.

‘Dit schrikbarend slechte wetsvoorstel zal het recht op asiel ondermijnen, zowel in het Verenigd Koninkrijk als elders’, zegt Steve Valdez-Symonds, programmadirecteur voor vluchtelingen en migrantenrechten bij Amnesty International UK.

De Britse minister Patel zegt dat ze mensensmokkel over het Kanaal wil aanpakken. Ze wil ook landen die weigeren hun eigen burgers terug te nemen, gaan straffen door middel van visabeperkingen voor legale migratie vanuit het betreffende land.

Kwestbare migranten criminaliseren

Amnesty International vreest dat de nieuwe wet ertoe kan leiden dat duizenden vluchtelingen geen asiel kunnen krijgen en dat kwetsbare migranten worden gecriminaliseerd alleen maar omdat ze een beter leven zoeken. ‘Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou in plaats van dit volslagen ondermijnende wetsvoorstel op te stellen juist veilige routes moeten creëren voor de mensen die aan vervolging ontsnappen en hier asiel willen aanvragen’, aldus Steve Valdez-Symonds.

‘Deze gevaarlijke en vreselijk onrechtvaardige wet zal de internationale reputatie van Groot-Brittannië schaden. Het zal de deur openzetten voor andere landen die een wereldwijd vluchtelingensysteem willen ontmantelen dat juist talloze levens heeft gered’, zegt Steve Valdez-Symonds. ‘Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, zal het Verenigd Koninkrijk zijn belangrijke internationale verplichtingen niet meer nakomen, waaronder die van het Vluchtelingenverdrag dat na de Tweede Wereldoorlog is ingevoerd.’