Muurschildering in de straten van de Afghaanse hoofdstad Kabul van vrouwen met de tekst ‘Afghaanse vrouwen zullen niet meer zwijgen’.
© AFP via Getty Images

Berichten over verkrachtingen door Taliban-leden in Afghanistan moeten onderzocht worden

In Afghanistan verschenen in lokale media berichten over de brute verkrachting van een vrouw en haar twee minderjarige dochters in de provincie Sar-i-Pul in de nacht van 28 februari 2023. Amnesty International roept op tot een onderzoek naar het bericht en naar berechting van de daders.

‘De groepsverkrachting van een vrouw en haar dochters, naar verluidt door leden van de Taliban, vormt een gruwelijk nieuw dieptepunt in de reeks mensenrechtenschendingen in Afghanistan’, zegt Zaman Sultani van Amnesty International. ‘De Taliban moeten, als de feitelijke autoriteiten in het land, het incident veroordelen en onmiddellijk een onafhankelijk, transparant en onpartijdig onderzoek beginnen naar de beschuldigingen. De daders moeten worden berecht volgens internationale mensenrechtenwetgeving en -normen in eerlijke processen en zonder dat de doodstraf kan worden opgelegd.’

Rechten vrouwen en meisjes geschonden

Sinds de Taliban de macht grepen in augustus 2021, hebben zij de rechten van vrouwen en meisjes geschonden. Ook werd het systeem gedecimeerd dat bescherming biedt aan mensen die op de vlucht zijn voor geweld. Dat is onder meer het gevolg van de sluiting van het ministerie van Vrouwenzaken en de Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie die voor deze slachtoffers opkwamen. Er is niet langer een wet die vrouwen beschermt zoals de Wet op de uitbanning van geweld tegen vrouwen en ook verdwenen de gespecialiseerde rechtbanken die zaken behandelden over geweld tegen vrouwen en meisjes.

‘De nieuwe aantijgingen van seksueel geweld door leden van de Taliban geven aanleiding tot bezorgdheid en maken opnieuw de noodzaak duidelijk dat deze snel door de de facto autoriteiten onderzocht moeten worden en dat de verantwoordelijken worden berecht. Ook moeten slachtoffers van seksueel geweld toegang krijgen tot justitie, gezondheidszorg en ondersteunende diensten, en moeten ze herstelbetalingen krijgen die in verhouding staan ​​tot de ernst van de geleden schade’, zegt Sultani.

Achtergrond

De vermeende verkrachting vond plaats in de nacht van 28 februari 2023 in het dorp Khanaqah, in de provincie Sar-i-Pul. Volgens het verslag van het slachtoffer in een video, die in lokale media werd gedeeld, vond het incident plaats toen de slachtoffers alleen in het huis waren en naar verluidt twee Taliban-leden om 23.00 uur het huis binnendrongen. Amnesty International heeft het ernstige gevaar waarmee vrouwen in Afghanistan worden geconfronteerd eerder gedocumenteerd in het rapport  Death in slow motion.

Meer over dit onderwerp