Chow Hang-tung, advocaat en leider van de Hong Kong Alliance ter ondersteuning van Patriottische Democratische Bewegingen in China, poseert tijdens een fotosessie in Hong Kong op 21 maart 2021.
© AFP via Getty Images

Hongkong: arrestaties onder nieuwe veiligheidswet in aanloop naar herdenking Tiananmen

De politie van Hongkong heeft voor het eerst zes mensen gearresteerd op basis van de onlangs aangepaste veiligheidswet ‘Article 23’. Onder hen ook mensenrechtenactivist Chow Hang-tung. De mensen werden opgepakt voor zogenaamde misdrijven op het gebied van opruiing.

‘De regering van Hongkong komt weer in actie om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken en probeert te voorkomen dat mensen meedoen aan de herdenking van de vreselijke gebeurtenissen van 4 juni 1989’, zegt Sarah Brooks van Amnesty International.
Chow Hang-tung heeft 4 juni aanstaande al 1000 dagen vastgezeten op basis van veiligheidsaanklachten, en de autoriteiten lijken erop uit te zijn haar strijd voor vrijheid nog langer te laten duren door nog meer zogenaamde misdrijven toe te voegen aan haar dossier.
Ondanks waarschuwingen van VN-mensenrechtendeskundigen over het feit dat de wet niet overeenkomt met internationale mensenrechten en standaarden, blijft de regering van Hongkong hem inzetten als wapen om kritische stemmen het zwijgen op te leggen.
De schaamteloze poging van de regering om mensen te verbieden bij de aankomende herdenking stil te staan, is een belediging voor de mensen die gedood werden op het Tiananmen-plein en hun familieleden.

Amnesty’s oproep

Chow Hang-tung en anderen in Hongkong die zijn gearresteerd voor het simpelweg uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting, moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. De politie van Hongkong mag andere vreedzame herdenkingen van de tragedie uit 1989 niet onderdrukken. Het herdenken van het neerslaan van de gebeurtenissen op het Tiananmen-plein is geen misdaad en zal dat ook nooit zijn.

Achtergrond

Op 28 mei werden vijf vrouwen en een man gearresteerd. Ze zouden misdrijven hebben begaan in verband met de intentie tot opruiing onder sectie 24 van de zogenoemde Safeguarding National Security Ordinance (de Artikel 23-wet).
In een persbericht van de overheid staat dat de arrestaties verband houden met berichten op social media waarin ‘een gevoelige dag’ word herdacht – een referentie naar 4 juni, de herdenkingsdag van Tiananmen). Volgens media en ngo’s waren activist Chow Hang-tung en haar moeder onder de zes gearresteerden.
Op 4 juni 1989 werden honderden – mogelijk duizenden – mensen gedood in en rond het Tiananmen-plein in Beijing, toen Chinese troepen het vuur openden op studenten en arbeiders die vreedzaam opriepen tot politieke en economische hervormingen en een einde aan corruptie. Dertig jaar lang vond in Hongkong de grootste herdenking plaats van de mensen die toen opstonden voor vrijheid, en degenen die hun leven verloren in juni 1989.
De Legislative Council van Hongkong stemde op 19 maart 2024 unaniem voor de Safeguarding National Security Ordinance onder Artikel 23 van de Basiswet, de mini-grondwet van Hongkong. Dit wetsonderdeel legt strengere straffen op voor handelingen die met opruiing te maken hebben, en bevat veel zorgwekkende onderdelen, zoals het vaag en breed geformuleerde misdrijf van ‘externe inmenging’ en ook een aanval op het recht op een eerlijke rechtszaak.

Meer over dit onderwerp