Een beschadigd huis in Barda, Azerbeidzjan. Dat land vecht met Armenië om de enclave Nagorno-Karabach. Daarbij worden clusterbommen gebruikt.
© Valery Sharifulin/TASS

Armenië/Azerbeidzjan: burgers moeten beschermd worden tegen clusterbommen (update)

Armenië/Azerbeidzjan: burgers moeten beschermd worden tegen clusterbommen (update)

Burgers moeten beschermd worden in het escalerende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. In de strijd tussen beide landen worden nu ook clusterbommen gebruikt.

Update

Amnesty International heeft vastgesteld dat in het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach ook Armenië verboden clusterbommen heeft gebruikt. Op 28 oktober 2020 werden een of meer Smerch-raketten afgevuurd op Barda. Daar werd een woonwijk geraakt waarbij volgens Azerbeidzjan ten minste 21 mensen gedood werden en zeventig anderen gewond raakten.

Experts van Amnesty’s Crisis Response Team verifieerden foto’s van fragmenten van 9N235-clustermunitie dat afgeschoten was door 9M55-Smerchraketten van Russische makelij.

 

In het weekeinde van 3 en 4 oktober 2020 openbaarden de feitelijke machthebbers van Nagorno-Karabach beeldmateriaal waarop te zien is dat in de hoofdstad van de enclave, Stepanakert, clustermunitie werd ingezet. Ze meldden ook een onbekend aantal gewonden als gevolg van beschietingen in Stepanakert en de stad Shushi.

Clusterbommen van Israëlische makelij

Specialisten van Amnesty’s Crisis Response Team verifieerden dat het beeldmateriaal afkomstig is uit woonwijken in Stepanakert. Ook stelden zij vast dat M095 DPICM-clustermunitie van Israëlische makelij is gebruikt, die vermoedelijk door Azerbeidzjaanse troepen werd afgevuurd.

Gebruik clusterbommen verboden

‘Het gebruik van clusterbommen is onder alle omstandigheden verboden volgens internationaal humanitair recht. Het is extra gevaarlijk om de bommen af te vuren op woonwijken en het zal alleen maar leiden tot meer doden en gewonden,’ zegt Denis Krivosheev van Amnesty International. ‘Clusterbommen zijn nietsontziend en het is absoluut onacceptabel dat ze worden ingezet bij het bombarderen van woonwijken. Nu de gevechten escaleren, moeten burgers beschermd worden en niet opzettelijk worden beschoten.’

Amnesty’s oproep

Amnesty International heeft alle partijen in het conflict opgeroepen zich volledig te houden aan internationaal humanitair recht en burgers te beschermen.

Achtergrond

Op 27 september kwam het in Nagorno-Karabach tot hevige gevechten tussen Azerbeidzjan, Armenië en door Armenië gesteunde troepen. De afgelopen dagen bestookten beide partijen die bij het conflict betrokken zijn, elkaar met artillerie en raketvuur.

Azerbeidzjan meldde dat Armeense troepen burgergebieden aanvielen in de stad Ganja en andere steden. Amnesty’s experts bevestigen dat Armeense troepen 300 mm Smerch-raketsystemen gebruiken. Het foto- en videobewijs dat Azerbeidzjan beschikbaar stelde, is ontoereikend om vast te stellen wat de specifieke doelen ervan waren en of de raketkoppen clustermunitie bevatten.

Clusterbommen

Clusterbommen zijn inherent willekeurige wapens die de burgerbevolking jaren nadat ze zijn afgevuurd nog leed toebrengen. Ze zijn internationaal verboden door het Verdrag inzake clustermunitie dat wordt gesteund door meer dan honderd staten. Amnesty roept zowel Armenië als Azerbeidzjan op om partij te worden bij het verdrag.

Clustermunitie verspreidt honderden kleine bommetjes of andere munitie over een groot gebied. Naar schatting komt tussen de 5 en 20 procent van de bommetjes niet tot ontploffing, waardoor ze nog lang een gevaar vormen voor burgers.

Het gebruik van deze bommen is in strijd met het verbod op het gebruik van willekeurige aanvallen vanwege het grote gebied waar de bommetjes terechtkomen en het gevaar dat die niet ontplofte munitie vormt.