Amnesty-kantoor is Israël beklad met doodsbedreigingen

Amnesty-kantoor in Israël doelwit doodsbedreigingen

In Israël zijn doodsbedreigingen geuit tegen drie maatschappelijke organisaties, waaronder Amnesty International.

Op de kantoren van Amnesty en ASSAF, een organisatie die vluchtelingen en asielzoekers bijstaat, werden de bedreigingen op de kantoren aangebracht. Voor de deur van Elifelet, een organisatie die activiteiten voor vluchtelingenkinderen organiseert, werd een doos neergezet waarin doodsbedreigingen en een dode muis zaten.

Bescherming mensenrechtenverdedigers

‘De Israëlische autoriteiten moeten deze gebeurtenissen publiekelijk veroordelen en ze moeten duidelijk maken dat aanvallen op ngo’s niet getolereerd worden,’ zegt Philip Luther van Amnesty International. ‘Bovendien moeten de Israëlische autoriteiten mensenrechtenverdedigers en maatschappelijke organisaties goed beschermen, zodat ze hun werk zonder bedreigingrn en intimidatie kunnen doen.’

Klimaat verslechtert voor activisten

De laatste jaren is het klimaat voor activisten zowel binnen Israël als de bezette Palestijnse gebieden in rap tempo verslechterd. De Israëlische regering perkt het recht op vrije meningsuiting en op vereniging in. Mensen in dienst van de overheid intimideren mensenrechtenverdedigers die kritisch tegenover de regering staan. En er zijn wetten gemaakt waarmee critici het zwijgen kan worden opgelegd.

Amnesty roept de Israëlische autoriteiten op om alle bedreigingen tegen mensenrechtenverdedigers onmiddellijk te onderzoeken en degenen die ervoor verantwoordelijk zijn te berechten.