Sjiitische strijder uit Irak uit bij de stad Tal Abtah, Irak, 30 november 2016.
© AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Getty Images

Amerikaans leger: $1 miljard aan wapenleveranties in Irak onvindbaar

Amerikaans leger: $1 miljard aan wapenleveranties in Irak onvindbaar

Het Amerikaanse leger kan niet aantonen wat er is gebeurd met de wapens en ander legermateriaal die aan het Iraakse leger zijn geleverd. Het materieel heeft een waarde van $1 miljard. Onduidelijk is waar ze precies zijn terechtkomen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat Amnesty International in handen kreeg.

Het Amerikaanse regeringsonderzoek uit 2016 toont aan dat het Amerikaanse leger niet kan verantwoorden waar de $1 miljard aan wapens en ander legermaterieel die aan het Iraakse leger werden geleverd, zijn terechtgekomen.

In verkeerde handen

Amnesty vindt dit een zorgwekkende situatie gezien de instabiliteit en de massale mensenrechtenschendingen in de regio. Wapens kunnen in verkeerde handen vallen, zonder dat hier zicht op is. Eerder al bleken Amerikaanse wapens in handen te zijn gekomen van gewapende groeperingen die gruweldaden pleegden in Irak, waaronder Islamitische Staat.

Registratie onvoldoende

Grote tekortkomingen in de registratie van de wapenleveranties waren er op het gebied van:

• Gefragmenteerde informatie over wapendepots in Koeweit en Irak. Gegevens werden vastgelegd in verschillende spreadsheets, databanken en zelfs via zelfgeschreven bonnen.
• Het handmatig invoeren van grote hoeveelheden gegevens over het legermateriaal, waarbij het risico op menselijke fouten groot was.
• Incomplete bestanden, waardoor de mensen die verantwoordelijk waren voor het materiaal niet konden weten wat de locatie of status ervan was.

Meer controle nodig

Het Amerikaanse leger werd al eerder gewezen op de gebrekkige controle op wapendeals. Tot nu toe hebben de Verenigde Staten (VS) daar te weinig aan gedaan. Amnesty roept daarom de VS, en alle landen die het Iraakse leger steunen, op degelijke controlesystemen in te richten, zodat de wapens niet in verkeerde handen vallen. Zonder deze garantie mogen er geen wapenleveranties plaatsvinden.