De Russische dichter en activist Artyom Kamardin is opgepakt en gemarteld nadat hij online een gedicht tegen de oorlog voordroeg.

Activist in Rusland vermoedelijk verkracht vanwege gedicht tegen oorlog

De Russische dichter en activist Artyom Kamardin is opgepakt en gemarteld nadat hij online een gedicht tegen de oorlog voordroeg. Hij is onder meer slachtoffer van seksueel geweld.

‘De details van de arrestatie en marteling van Artyom Kamardin zijn afschuwelijk’, zegt Natalia Zviagina van Amnesty International. ‘Ze zijn zelfs in strijd met de miserabele mensenrechtennormen in Rusland. Het lijkt erop dat Russische wetshandhavers menen dat ze volledig straffeloos zijn voor allerlei mensenrechtenschendingen tegen mensen die zich verzetten tegen de Russische oorlog in Oekraïne. De wereld moet niet wegkijken, maar de Russische leiders eraan herinneren dat de verantwoordelijken berecht worden voor alle misdrijven onder internationaal recht, inclusief oorlogsmisdrijven die in Oekraïne zijn gepleegd en mensenrechtenschendingen in Rusland.’

Marteling gefilmd

De politie ontkent niet dat ze Artyom Kamardin hebben gemarteld en hem hebben gedwongen zich voor de camera te verontschuldigen voor het publiceren van de video met het anti-oorlogsgedicht. Vervolgens deelden ze zijn afgedwongen ‘excuses’ via Kremlin-gezinde sociale media.

De Russische autoriteiten moeten snel een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek starten naar de beschuldiging van marteling en mishandeling van Artyom Kamardin en andere activisten. Als ze dit weigeren, zou dat een nieuw signaal voor de internationale gemeenschap zijn om procedures te starten om ervoor te zorgen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor deze en andere schendingen worden berecht. Kamardin en alle anderen die zijn gemarteld of mishandeld moeten medische zorg krijgen en de aanklachten tegen hen moeten worden ingetrokken.

Achtergrond

Op 26 september 2022 vielen gewapende politieagenten de woning van Artyom Kamardin en zijn vriendin Aleksandra Popova binnen. Ze arresteerden hen en hun vriend Aleksandr Menyukov. Tijdens de huiszoeking, waar hun advocaat niet bij aanwezig mocht zijn, zouden politieagenten Kamardin hebben geslagen en hem hebben verkracht met een halter (dumbbell). Volgens Aleksandra Popova filmden de wetshandhavers dit en dwongen ze haar de video te bekijken.

Kamardin moest daarna knielen en werd gedwongen om in een video zijn ‘excuses’ te maken voor het plaatsen van het gedicht ‘Glorie aan Kievan Rus; Novorossiya is klote’. Volgens Popova werd ook zij fysiek en verbaal aangevallen door de politieagenten, die naar verluidt stickers op haar gezicht plakten met secondelijm, haar uittrokken en haar bedreigden met een groepsverkrachting. Later werd vastgesteld dat ze hoofdletsel en kneuzingen had. Artyom Kamardin heeft volgens zijn advocaat een hersenschudding, kneuzingen en andere verwondingen. De autoriteiten weigerden een ziekenhuisopname.

Kamardin werd samen met activisten Nikolai Dayneko en Yegor Shtovba beschuldigd vanwege het ‘aanzetten tot haat of vijandigheid met dreiging van geweld’. Als ze worden veroordeeld, kunnen ze tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen.

 

Meer over dit onderwerp