Saba Kordafshari kreeg 24 jaar cel omdat ze actievoerde tegen de verplichte hoofddoek in Iran

8 maart: Amnesty Leiden komt in actie voor Iraanse activiste

Op zondag 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet Amnesty International zich in voor de Iraanse vrouwenrechtenactiviste Saba Kordafshari. Zij kreeg 24 jaar gevangenisstraf omdat ze actievoerde tegen het verplicht dragen van een hoofddoek. Op en rond 8 maart zamelt Amnesty handtekeningen in om het Iraanse hoofd van de rechterlijke macht op te roepen Saba onmiddellijk vrij te laten. Ook Amnesty Leiden doet mee met de actie voor de 22-jarige Saba.

Handtekeningen verzamelen en een Workshop Mensenrechtendialoog

Het Vrouwennetwerk Leiden e.o. viert Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart van 13.00- 18.00 in BplusC , Locatie Het Volkshuis. Amnesty Leiden geeft daar een workshop Mensenrechtendialoog en verzamelt handtekeningen voor de vrijlating van Saba Kordafshari. Bekijk het uitgebreide programma: www.vrouwennetwerkleiden.nl.

Saba’s strijd tegen de verplichte hoofddoek

Saba Kordafshari voerde actie tegen de verplichting om in Iran een hoofddoek te dragen. Op 1 juni 2019 werd ze door elf agenten in burger opgepakt. Na een zeer oneerlijk proces werd ze tot 24 jaar cel veroordeeld, waarvan ze 15 jaar moet uitzitten. Saba wordt onder meer beschuldigd van het ‘aanzetten tot en faciliteren van corruptie en prostitutie’ omdat ze anderen zou hebben aangemoedigd hun hoofddoek af te doen.

Door het niet dragen van een hoofddoek strafbaar te stellen, worden vrouwen in Iran gediscrimineerd. Wetten die de hoofddoek verplichten zijn in strijd met het recht op vrije meningsuiting en het recht op gelijke rechten voor iedereen.