Vrijwilligers van Amnesty verzamelen handtekeningen voor een petitie
© Arie Raaphorst

18 mei Amnestystand Julianaplein in Voorburg – Teken de petitie en steun onterecht veroordeelde Poolse vrouwen

De Amnestygroep Leidschendam-Voorburg staat aanstaande zaterdag 18 mei van 11.00 tot 15.00 uur met haar stand op het Julianaplein in Voorburg. Dit jaar voert Amnesty rond 5 mei actie voor dertien vrouwen uit Polen die werden aangevallen en ten onrechte zijn veroordeeld voor hun vreedzame protest op de Poolse Onafhankelijkheidsdag in 2017. Iedereen is welkom om de petitie op het Julianaplein te ondertekenen.

In Polen staan dertien vrouwen terecht omdat ze demonstreerden. Ze deden dit rustig, met een spandoek, tijdens de viering van Poolse Onafhankelijkheidsdag op 11 november 2017. Er waren die dag ook veel demonstranten met fascistische en racistische symbolen. Ze riepen om een ‘wit Polen’.

‘Verstoring van een demonstratie’

Een groep vrouwen wilde een tegengeluid laten horen. Ze hielden een spandoek omhoog met de tekst ‘Stop fascisme’. De vrouwen werden door omstanders aangevallen en met geweld weggevoerd.

Na de aanval werden de Poolse vrouwen aangeklaagd wegens ‘verstoring van een demonstratie’. Ze kregen een boete en moesten de kosten van de rechtszaak betalen. Hun aanvallers werden niet vervolgd.

Oproep: teken de petitie

De Poolse regering moet stoppen met het beboeten van vreedzame protesten en het beperken van de vrijheid van meningsuiting. Teken de petitie en roep de Poolse regering op de aanvallers te berechten en de vrouwen volledig vrij te spreken.

WhatsAmnesty

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de acties en activiteiten van Amnesty bij jou in de buurt? Meld je dan vrijblijvend aan voor de Amnesty WhatsApp Service. Stuur Amnesty AAN naar tel. 83589677-06.

De berichten die je ontvangt hebben te maken met Amnesty’s lokale inzet. Je ontvangt maximaal twee berichten per maand en afmelden kan elk moment. Kijk hier voor meer informatie.

Meer over dit onderwerp