Queer makeover

The Dining room, een foto uit de fotoserie Temporary Censored Home
© Xu Guanyu

’s Morgens vroeg, zodra zijn ouders naar hun werk zijn, tovert fotograaf Xu Guanyu (1993) hun ‘heteroseksuele’ huis om met een tijdelijke ‘queer makeover’. Nog voor ze thuiskomen heeft hij alles alweer opgeborgen.

Kamer voor kamer behangt hij met memorabilia en afdrukken van eerder werk. Foto’s van protesten, landschappen en van zijn ontmoetingen met homoseksuele mannen in Europa en Amerika.

Het is een verkenning van zijn jeugd in een conservatieve familie in Beijing, en de zoektocht naar identiteit en ‘vrijheid’ in buitenlanden waar hij, opnieuw, tegen discriminatie en stereotyperingen aanloopt.

In dit beeld is de eetkamer aan de beurt. We zien de huisraad van de Xu’s in harmonie met Guanyu’s zelfportretten. We zien ook zijn moeder die poseert voor Andy Warhols beroemde Mao-portret, met daarachter een standbeeld van diezelfde Mao.

In alles is de spanning voelbaar. Persoonlijke vrijheid die schuurt met familiebanden, cultuur en wetten. Maar in deze kamer bepaalt de fotograaf zijn eigen regels, voor even.

De fotoserie Temporary Censored Home is deel van de BredaPhoto-tentoonstelling ‘China Imagined’ in de Grote Kerk Breda, te zien tot 25 oktober 2020.

Bekijk ook: