© Jitske Schols

Tremendous Trump Tents

De VS zijn de grootste donor aan de Verenigde Naties en dat zullen we weten ook. Volgens een nieuwe overeenkomst tussen de UNHCR en het Amerikaanse State Department moeten dit jaar álle inspanningen van de organisatie waaraan de VS hebben meebetaald, voorzien zijn van de mededeling dat de VS de goede gever was. ‘Visibility strategy’ heet dat. Op alles wat de VS bilateraal doneren, van regering aan regering, staan al de Stars and Stripes, maar met Trump aan het roer moeten we niet raar opkijken als straks ook op tenten en voedselpakketten een logo staat. De UNHCR zegt er uiteraard niets van, want de organisatie is financieel afhankelijk van regeringsdonoren en heeft geen andere keuze dan die donoren te pleasen.

Let op mijn woorden: deze overeenkomst gaat een grote aanzuigende werking hebben. Binnenkort willen álle regeringsdonoren op de tenten en de rantsoenen vermeld worden. We zullen naast Trumps tenten ook blauwe met gele sterretjes zien staan en tenten met het logo van Coca-Cola – want de UNHCR heeft ook corporate donors, en als je een noodlijdende organisatie bent (en dat ís de UNHCR, met minder dan 50 procent dekking van de financiële behoeften), zeg je geen nee tegen broodheren. En nóg iets later gaan we zien en beleven dat donoren met bepaalde kampen niet geassocieerd willen worden omdat ze niets aan hun imago toevoegen. Ik denk aan smerige kampen zoals Moria op Lesbos: daar wil je als donor niet dood gevonden worden. En ik denk aan kampen met moslims erin: die kosten je thuis je kiezers.

Binnenkort willen álle regeringsdonoren op de tenten en de rantsoenen vermeld worden

In het Obama-tijdperk was het soms ook een heel gedoe. Obama wilde zijn extra gift van 40 miljoen dollar voor Somalische hongerslachtoffers op Amerikaanse tv uitgevent zien. Hij stuurde Amerika’s Second Lady, Jill Biden, naar het UNHCR-kamp Dadaab in Noord-Kenia, waar de hongerigen werden opgevangen.

De UNHCR was al gewend aan regeringsdelegaties die zich tegen de achtergrond van dankbare slachtoffers lieten fotograferen met een cheque in hun handen, maar de komst van mevrouw Biden was van een andere orde. Het was het hoogtepunt van de hongersnood in Somalië: het kamp stroomde vol met mensen en hun halfdode kinderen. Maar de Amerikaanse regering eiste twee volle dagen van generale repetities, waarvoor Special Forces en de Amerikaanse geheime dienst binnenvlogen om geschikte slachtoffers te selecteren om met mevrouw Biden in beeld te verschijnen. Jill Biden maakte een entree met twee Hercules-transportvliegtuigen (eentje voor als de andere stuk zou gaan) en uit Nairobi kwam een vloot van twintig gepantserde voertuigen om madam te vervoeren. Ze had Anderson Cooper van CNN bij zich, die haar interviewde tegen een achtergrond van hongerslachtoffers die wachtten op hun eerste rantsoenen. Diezelfde dag vloog ze alweer terug naar Washington D.C.

Dat was tijdens Obama. Met Trump aan het roer wordt het helemáál een circus. Het zal alleen nog gaan over Trump Tents die Bigger en More Tremendous zijn dan alle shithole tentjes van Trudeau, Macron en Merkel bij elkaar. Wie er in die tenten zitten is nu al niet echt belangrijk, maar zal er dan helemáál niet meer toe doen.