Dertig jaar wantrouwen tegen de Britse onderklasse: zo ziet dat eruit in één gezin

Sinds 1992 legt fotograaf Craig Easton de erfenis van het tijdperk-Thatcher vast: dit Britse gezin klom wel uit de daklozenopvang, maar nog niet uit de armoede.

Mick en Mandy Williams in 1992 met hun kinderen in de daklozenopvang in het Engelse Blackpool.
© Craig Easton

De ‘iets-voor-niets maatschappij’ – zo noemde de Britse minister van Sociale Zaken in 1992 snerend de welvaartsstaat. Het idee: mensen kregen zomaar geld in de vorm van uitkeringen en ze hoefden er helemaal niets voor terug te doen. Wat een schande. Hij zou er een einde aan maken, verklaarde hij, aan dat profiteren door de ‘onderklasse’.

Het tijdperk-Thatcher was net voorbij: een periode van bezuinigingen, mijnsluitingen, privatiseringen en sociale onrust. Maar de Tories waren nog altijd aan de macht en nu was het blijkbaar tijd om ‘de uitkeringstrekkers’ aan te pakken. Midden in de welvarende jaren negentig begon de overheid de kwetsbaarsten in de samenleving te wantrouwen – een proces dat zich in het hele Westen voltrok en dat jaren later in Nederland zou uitmonden in de beruchte toeslagenaffaire.

In die tijd wilde de Franse krant Libération weleens weten wie die iets-voor-nietsers waren in Groot-Brittannië. De Britse fotograaf Craig Easton kreeg de opdracht ze te fotograferen en hij kwam uit bij het gezin van Mandy en Mick Williams in het Engelse Blackpool. Zes jonge kinderen hadden ze, beiden waren werkloos en met z’n allen woonden ze al twee jaar op twee kamers in een daklozenopvang. De zwart-witfoto’s van de familie, vol leven maar in slechte omstandigheden, baarden opzien in Groot-Brittannië: dat er zulke diepe armoede bestond, was kennelijk niet bij iedereen bekend. Profiteurs kon je ze niet bepaald noemen.

Zoon Mark met zijn kinderen en die van zijn zus Kirsti in zijn woonkamer in Darwen, Lancashire, 2018. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Zoon Mark met zijn kinderen en die van zijn zus Kirsti in zijn woonkamer in Darwen, Lancashire, 2018.
Mark rookt een sigaretje voor zijn huis. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Mark rookt een sigaretje voor zijn huis.

In 2016 kreeg Easton via Facebook weer contact met het gezin. Wat was er van de kinderen geworden, ging het beter met de volgende generatie? De fotograaf ging bij ze langs en liet ze de foto’s zien, die ze nog nooit hadden bekeken. Ze waren inmiddels volwassen, ze hadden werk, relaties en een eigen huis. Hun levens leken inderdaad verbeterd.

Dochter Kirsti met haar kinderen Krystal en Cody op koopjesjacht in een goedkope supermarkt. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Dochter Kirsti met haar kinderen Krystal en Cody op koopjesjacht in een goedkope supermarkt.
Dochter Kirsti staat in 1992 op tafel tussen haar broers en zussen in de daklozenopvang. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Dochter Kirsti staat in 1992 op tafel tussen haar broers en zussen in de daklozenopvang.

Maar bij nader inzien waren die levens toch niet helemaal zoveel verbeterd, blijkt uit de nieuwe foto’s die Easton maakte en die samen met de oude serie in het prachtige boek Thatcher’s Children (2023) verschenen. De broers en zussen Williams hebben dan wel werk, maar het gaat om kleine banen op nulurencontracten. Zonder pensioenafdracht, laat staan langdurige baanzekerheid. In feite moeten ze heel hard werken voor heel weinig geld en in heel onzekere omstandigheden. Niets-voor-iets, zeg maar.

Elliot, een van de kinderen van Mark, rent op blote voeten over straat. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Elliot, een van de kinderen van Mark, rent op blote voeten over straat.
Pennie, het dochtertje van Mark en zijn partner Emma, in de steeg achter hun huis. (Uit de serie Thatcher's Children)
© © Craig Easton 2022
Pennie, het dochtertje van Mark en zijn partner Emma, in de steeg achter hun huis.

Hun woonsituatie reflecteert dat: kleine, slecht onderhouden huizen in achterbuurten, met veel rommel op straat. Nog altijd weinig kamers voor veel kinderen, matrassen zonder overtrek, vermoeide ouders. Met de post komen aanmaningen voor de gasrekening, via een appje dreigde de huisbaas met een uitzetting vanwege achterstallige huur – vlak voor kerst.

Dochter Donna met haar kinderen. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Dochter Donna met haar kinderen.
Moeder Mandy met dochters Emma en Donna in de daklozenopvang, 1992. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Moeder Mandy met dochters Emma en Donna in de daklozenopvang, 1992.
Marks dochter Poppie. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Marks dochter Poppie.
Poppen in het huis van Mark en Emma. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Poppen in het huis van Mark en Emma. (Uit de serie Thatcher’s Children)
Een appje waarin Marks partner Emma te horen krijgt dat ze uit haar huis wordt gezet. (Uit de serie Thatcher's Children)
© Craig Easton
Een appje waarin Marks partner Emma te horen krijgt dat ze uit haar huis wordt gezet.

Kortom: eigenlijk leven de kinderen van Mick en Mandy nog altijd in armoede. Een soort armoede dat je alleen niet terugziet in de werkloosheidscijfers. Een armoede die door de generaties heen blijft bestaan, daar in de Britse onderklasse.