De soundtrack van het verzet #4: ‘Russians’, Stings steun voor Oekraïne

Sting
Screenshot van de oorspronkelijke clip uit 1985.

Waar protest is, is ook muziek. Wordt Vervolgd verzamelt de protestsongs van de 21e eeuw. Dit keer: de afgestofte ballade Russians.

Muzikanten van over de hele wereld gebruiken na de Russische inval de hashtag #StandWithUkraine om te laten zien dat ze solidair zijn met de Oekraïners. Orkesten in New York, Parijs en Hamburg speelden in de dagen na de invasie het Oekraïense volkslied. Sting besloot om zijn jarentachtigballad ‘Russians’ af te stoffen en opnieuw op te nemen. ‘Ik had nooit gedacht dat het nummer weer actueel zou worden’, zegt de Engelse muzikant in een toelichting op Instagram. De track, die was bedoeld als protest tegen de Koude Oorlog, bevat onder meer de regel ‘There’s no such thing as a winnable war’. Sting draagt de nieuwe uitvoering op aan de Oekraïners én aan ‘de vele Russen die ondanks het risico op arrestatie en detentie in verzet komen’.

Tips voor protestsongs zijn welkom. Mail naar wordtvervolgd@amnesty.nl. Lees hier meer over protestsongs en de beluister de Wordt Vervolgd YouTube-afspeellijst.

Meer over dit onderwerp