School shooting

School shooting
© Lindsay Morris

Je zit rustig aan je schoolwerk en opeens gaat het brandalarm af. Lichte paniek en verwarring slaan toe in het klaslokaal, maar de docent stelt iedereen gerust dat het om een brandoefening gaat en dat de leerlingen een keurige rij moeten vormen, om zo het gebouw te kunnen verlaten. Het is een herinnering die veel mensen hebben aan hun schooltijd.

In de Verenigde Staten gaat dit de laatste tijd iets anders. Door de vele schietpartijen die in Amerikaanse scholen hebben plaatsgevonden, zijn er nu, naast de normale firedrills, ook oefeningen voor het geval er een schutter actief is in het gebouw. Deze oefeningen zijn zowel voor de leerlingen bedoeld als voor de hulpverleners. Sommige kinderen moeten proberen hulpverleners af te leiden, andere moeten huilend en schreeuwend rondrennen en sommige leerlingen spelen dat ze dood zijn. Ze krijgen ook nepwonden en -bloed om de situatie realistischer te maken.

De oefening hier op de foto wordt uitgevoerd in een dorp in de staat New York, door een bedrijf dat zich hierin specialiseert. Momenteel is er zo’n grote vraag naar dit soort oefeningen dat het bedrijf niet op alle aanvragen kan ingaan.

Bekijk ook