Padu Boerstra
© Jitske Schols

Foute mok

Er stond een pro-Russische beker bij de koffie-automaat, pardoes tussen de kopjes met vredesduif-opdruk. Wie had die daar neergezet?

‘Weet jij hoe dit hier is beland?’ Een van de Oekraïense Amnesty-collega’s die sinds de oorlog in Nederland verblijft en werkt, wijst naar een mok waar nogal prominent de Russische vlag en dubbelkoppige adelaar op prijken. Ze kijkt er verontrust naar. De beker stond hier gisteren nog niet. Hij detoneert best wel met het andere, wat politiek correctere kantoor­porselein.

Een paar weken eerder waren we allebei aanwezig bij een evenement met de Russische activist Anastasia Sjevtsjenko. Op het podium voor een volle zaal vertelde Sjevtsjenko aan de interviewer, Wordt Vervolgd-redacteur Steven Musch, hoe zij vanuit Litouwen aan het Russische verzet tegen Poetin werkt. Dat is zwaar, maar ondanks de diepe ernst van de zaak kreeg Sjevtsjenko de zaal meerdere keren aan het lachen. Goed om te weten dat als je in Rusland vastzit, sommige bewakers je stiekem graag Navalny-filmpjes op hun telefoon laten zien.

Steven Musch sprak haar meerdere keren, en tekende haar uitzonderlijke levensverhaal op.

En die provocerende Russische koffiemok? Waarschijnlijk een stokoud souvenir dat nog rondslingerde tussen de bonte verzameling kopjes in de kantinekeuken. Hij is maar snel weggehaald.

Lees ook