© Jitske Schols

Pippi Langkous

De klimaatstakers die naar het Malieveld trokken om milieumaatregelen te eisen hebben een oudere zus in Amerika. Alexandria Ocasio-Cortez is met haar 29 lentes het jongste Congreslid in Washington ooit. In december veroverde ze haar zetel met haar ‘Green Dream’: zij wil Amerika binnen tien jaar naar nul CO2-uitstoot brengen, zei ze met een lef dat ik alleen kende van Pippi Langkous. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, zei Pippi altijd.

Alexandria’s groene droom staat dwars op de nachtmerrie waarin Trump Amerika uit het klimaatakkoord van Parijs sleurde. Sindsdien steeg de Amerikaanse CO2-uitstoot en Trump vindt dat grappig. Toen in februari in de Amerikaanse Midwest minus 50 graden Celsius werd gemeten, tweette hij: ‘What the hell is going on with Global Warming? Please come back fast, we need you!’.

Sinds het klimaatakkoord van Parijs steeg de Amerikaanse CO2-uitstoot en Trump vindt dat grappig

‘Die kinderen geven niks om klimaat, ze willen alleen maar een dag vrij’, zeiden zure oude mensen over de demonstranten in Den Haag. Er waren er ook die ze ‘Hitlerjugend’ noemden. ‘Wacht maar’, tweetten de scholieren terug, ‘over twee jaar mogen wíj stemmen!’ Zich verkiesbaar stellen mag ook, zoals Alexandria Ocasio-Cortez deed. De avond voor ze werd ingezworen dook een online video op waarop ze danst op een dak, op blote voeten, haren wapperend in de wind. De lol spatte eraf, maar zuur en oud Amerika klaagde: ‘Here is America’s favorite commie know-it-all acting like the clueless nitwit she is.’

Haar antwoord: met onverholen plezier en groot gemak de corruptie in de Amerikaanse regering blootleggen. ‘Laten we een spelletje doen’, zei ze in februari tijdens een hoorzitting over aanscherping van de anticorruptieregels. In het spel was zij een regeringslid dat met zo weinig mogelijk inspanning zo rijk mogelijk wil worden. De drie beroeps-ethici die door het Congres waren opgeroepen om te getuigen, waren haar handlangers. Stel. Zij wil gekozen worden. Mag ze voor haar campagne dan geld aannemen van pakweg de farmaceutische en de olie-industrie? Ja, dat mag, was het antwoord. En eenmaal gekozen, mag ze dan wetten maken waarvan de farmaceutische en de olie-industrie profiteren en groeien? Ja, dat mag. En mag zijzelf dan aandelen kopen in die bedrijven en flink cashen? Ja, mag ook. En als ze president is, mag het dan ook? Ja, juist dan, want de meeste wetten op het gebied van ethiek zijn op POTUS niet van toepassing.

‘Als je niet kan trekken, moet je duwen’, zei Pippi altijd, en Alexandria leunde tevreden achterover.

De duizenden jonge klimaatstakers in heel Europa zijn slim en vrolijk en laten zich niet van de wijs brengen. Als Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter Langkous vervelende mannen tegenover zich vond, pestkoppen of politieagenten bijvoorbeeld, dan tilde ze die met haar sterke armen hoog boven haar hoofd, droeg ze naar de eerste de beste berkenboom en hing ze over een tak. ‘Je moet wat aardiger zijn tegen een dame’, zei ze dan.