Creatief verzet door het Myanmar Film Collective

Myanmar diaries: burgers en de junta
© Movies that Matter

Tien jonge regisseurs, deel van het Myanmar Film Collective, produceerden een film over het dagelijkse leven na de militaire coup: Myanmar Diaries. Een ingrijpende docu-fictie uit de frontlinie, die de realiteit van het leven laat zien.

In februari 2021 vernietigde de militaire junta de fragiele democratie van Myanmar. Het leven was er voor de rest van de wereld grotendeels onzichtbaar. Totdat tien filmmakers en meerdere burgerjournalisten, allen anoniem, stil begonnen te werken aan Myanmar Diaries. Het is een docu-fictie met bloedstollende verslagen van ooggetuigen en artistieke, bijna poëtische, fictieve scènes. 

Aan de fictiefragmenten valt niet te ontsnappen. Een man bidt voor zijn gevallen liefde, een meisje twijfelt of ze haar vriendje, die op het punt staat naar de jungle te vluchten, gaat vertellen dat ze zwanger is. De opnames van de burgerjournalisten zijn even treffend en tonen saamhorigheid en verzet tegen de junta. Zo slaan mensen wanhopig, maar vastberaden en krachtig, op pannetjes om de gemeenschap te alarmeren als een man meegenomen dreigt te worden door de militairen.

‘Ik ben niet bang voor jou, want de waarheid geeft mij moed’

De film sluit af in de jungle. Iemand roept met luide stem richting de kijker: ‘Kun je ons horen?’ Er klinkt hoop, maar ook paniek in. Een krachtig statement met zowel politieke als creatieve lading, die op een bewonderingswaardige manier de fragmenten aan elkaar verbindt en de kijker geboeid en ontroerd achterlaat. 

Myanmar Diaries is op 2 maart 2023, 22.30 te zien op NPO2, 2doc.

Meer over de situatie in Myanmar