© Studio Odilo Girod

Weblinks van KijkenLezen

Soennieten en sjiieten: water en vuur? | WEB

Wie het nieuws volgt over de vijandigheden tussen soennieten en sjiieten in Irak‚ Jemen en Syrië zou het wellicht niet denken‚ maar volgens Maaike Warnaar‚ politicoloog en Iran-deskundige van de Universiteit Leiden‚ hebben de twee islamitische stromingen minder een hekel aan elkaar dan het soms lijkt.

De tegenstellingen tussen soennieten en sjiieten zijn vaak kunstmatig: overheden benadrukken de verschillen bijvoorbeeld om de oppositie monddood te maken. ‘Het onderscheid wordt gepolitiseerd om de eigen macht te verstevigen’‚ vertelt ze in een minicollege op de website van de Universiteit van Nederland over de verschillen tussen de stromingen.

‘In het grootste gedeelte van de geschiedenis hebben soennieten en sjiieten vreedzaam naast elkaar samengeleefd en dat doen ze nog steeds.’

Behalve Warnaar laat de Universiteit van Nederland nog vier wetenschappers aan het woord die elk een college van een kwartier geven over de islam. Daarin gaan ze onder meer in op de vraag waarom je als moslim niet zomaar een huis kunt kopen. Leerzaam en leuk.

Bekijk.

Meer recensies in het aprilnummer van Wordt Vervolgd, maandblad over mensenrechten