Dromen van plezier

© César Rodríguez

Met gele en roze stiften geven kinderen kleur aan de grijze alledag in een Mexicaans asielzoekerskamp. Het zijn de kleine tekeningetjes, de creatieve toevoegingen, waardoor je een idee krijgt van wat er in de kinderen omgaat. Een zon die huilt, een zelfgetekende bloempot die het uitzicht vanuit de geïmproviseerde tent moet opfleuren, een lieveheersbeestje zo groot als een voetbal voor op een T-shirt.

Uitingen van verdriet en dromen van plezier van kinderen die, op weg naar een nieuw leven in de Verenigde Staten, zijn gestrand in opvangkamp Matamoros in Mexico. Als gevolg van het strenge asielbeleid van Trump, bekend als de ‘Blijf in Mexico’-aanpak, zijn daar in drie jaar tijd meer dan 60 duizend mensen in afwachting van hun asielaanvraag naar teruggestuurd.

‘In Matamoros zag ik leefomstandigheden die erbarmelijk, onhygiënisch en onmenselijk waren’, zegt kunstenaar César Rodriguez. Hij maakte foto’s, drukte ze af en bracht de prints terug naar het opvangkamp. Kinderen, vaders, moeders en ouderen kleurden ze vol overgave in. Veel van wat niet kon worden gezegd bleek wel te kunnen worden getekend.

Of de kinderen nu een kleurrijkere toekomst tegemoet kunnen? Ja, want president Biden heeft kamp Matamoros laten sluiten. Maar juridisch blijkt de nieuwe president nog niet zomaar van de ‘Blijf in Mexico’-regel af te kunnen komen.