De soundtrack van het verzet #8: Elizabeth was geen echte queen

Sons of Kemet
Albumcover van You Queen Is A Reptile.

Waar protest is, is ook muziek. Wordt Vervolgd verzamelt de protestsongs van de 21e eeuw. Dit keer: zwarte vrouwelijke helden.

Soms hoef je niet veel te zeggen om toch een sterke boodschap over te brengen. De Britse jazzband Sons of Kemet doet dat met een voornamelijk instrumentaal album: slechts in twee nummers gebruiken ze gesproken tekst.

Het album heet Your Queen Is a Reptile en elk nummer heet My Queen Is, gevolgd door de naam van een belangrijke vrouw van kleur. Zoals de Amerikaanse abolitionist Harriet Tubman en de feministische filosoof Angela Davis. Ook minder bekende maar even belangrijke zwarte vrouwen zijn queens, zoals de Ashantileider Yaa Asantewaa en marron-leider Nanny of the Maroons.

Waar de band wel opkijkt naar zwarte vrouwelijke helden, hebben ze minder met de recent overleden koningin Elizabeth. Geen echte queen, vinden ze. In het openingsnummer belicht de band de tegenstelling tussen de klassen. Ook noemen ze het groeiende fascisme in de Britse samenleving. Toch, zo vertelt de bandleider, laat hij zich niet wegjagen.

Lees hier meer over protestsongs en de beluister de Wordt Vervolgd YouTube-afspeellijst.

Meer protestsongs